Culoarea apusului variază de la nuanțe aurii, pe care le putem admira în mod deosebit vara, până la nuanțe roșiatice sau purpurii care apar mai des primăvara și toamna.
Marinarii care nu aveau pe vremuri decât un simplu barometru pentru a prezice vremea, se foloseau de culoarea apusului pentru a știi dacă va fi vremea bună pe mare.
Cum citeau marinarii pe timpuri semnele cerului
O veche zicală din marina britanică prezice cu mare acuratețe vremea și s-a dovedit utilă secole de-a rândul pentru marinari: ”red sky at night, sailors delight; red sky in the morning, sailors take warning!”
Așadar, conform superstițiilor marinărești din Vest, culoarea apusului roșie anunță a doua zi vreme bună, fără ploaie, dar un răsărit roșiatic anunță vreme umedă și chiar ploi abundente vara.
De ce credeau acest lucru? Deoarece apusul roșiatic arăta că frontul noros a trecut de regiunea lor, iar a doua zi cerul avea să fie limpede.
Cum explică cercetătorii culoarea apusului
Lumina soarelui, care se află în partea inferioară a orizontului la răsărit și la apus, traversează o atmosferă mai densă, încărcată de umiditate, nori sau particule de praf și poluare. Astfel, culoarea apusului sau culoarea răsăritului capătă nuanțe roșii.
Când soarele urcă mai sus pe cer, lumina lui este mult mai puternică și percepem mai mult culoarea albastră, decât celelalte nuanțe ale spectrului.
În Europa, sistemele meteorologice se mișcă de la vest spre est. Așadar, când vedem un răsărit roșiatic, înseamnă că se apropie un front noros, că presiunea atmosferică este ridicată și anunță ploaie în următoarele 4 – 6 ore sau, cel puțin, o zi noroasă și încărcată de umiditate.
În cazul în care culoarea apusului este roșiatică, înseamnă că frontul noros s-a deplasat deja din zona noastră, iar noaptea și a doua zi vor fi senine.