”Crezi că, dacă dau vesel din coadă, vreau să te joci cu mine?”

Ei bine, nu întotdeauna! Când animalul tău de companie dă din coadă, el poate transmite mesaje diverse. Cercetătorii italieni care au studiat comportamentul câinilor mai mulți ani și au descoperit ce semnificații are acest gest. De obicei, câinii dau din coadă spre dreapta dacă văd ceva care le place și de care sunt interesați. Dacă dau din coadă spre stânga, înseamnă că au întâlnit o situație, un obiect sau o ființă de care le este teamă și se dau câțiva pași înapoi.

„Ție îți plac jucăriile cu laser, dar mie nu!”

Poate că îți place uneori să te joci cu pisica ta cu o jucărie cu laser, să o provoci să urmărească luminița colorată prin toată camera. Dar pisica este un animal de vânătoare și, când nu poate prinde prada în gheare, este dezamăgită. Mult mai atractive pentru ea sunt jucăriile pe care le poate ataca la propriu.

”Îmi dai prea multă hrană!”

Cum îți dai seama? Fie că ia în greutate în câteva luni, fie că nu mai este interesat de bunătățile pe care i le oferi când încerci să îl dresezi. Animalul tău de companie trebuie să aibă o greutate potrivită rasei și vârstei pentru a se menține sănătos și în formă. Dacă vrei să ai succes cu lecțiile de dresaj, oferă-i o cantitate mai mică de hrană înainte să începeți lecțiile și va fi mai receptiv.

”Nu mă grăbi când merg la toaletă!”

Cei mai mulți câini se învârt de câteva ori în jurul unui copac sau al unui stâlp înainte să își facă nevoile. Instinctul le spune să caute locul cel mai potrivit, iar gestul lor este absolut natural, așa că nu trebuie grăbiți. Nici pisicile nu trebuie grăbite sau alungate când stau pe litieră. Și lor le trebuie uneori timp pentru a se simți… relaxate.

”Crezi că, dacă dorm toată ziua, sunt mai cuminte?”

Greșit! Plictiseala și somnolența le schimbă câinilor personalitatea. Cu timpul, pot dezvolta comportamente antisociale. Ar fi bine să ieși zilnic la plimbare cu el sau să te joci cât mai des cu pisica ta, pentru a preveni schimbările neplăcute.

”Prezintă-mă unui număr cât mai mare de oameni când sunt mic!”

Cercetătorii consideră că animalul tău de companie va deveni mai sociabil și mai prietenos, dacă întâlnește cât mai multe persoane când este pui. Este indicat să porți și tu de câteva ori ochelari de soare sau pălărie în preajma lui, pentru a se obișnui cu aceste accesorii care s-ar putea să îl sperie la necunoscuți.

”Lasă-mă să mănânc iarbă!”

Și câinii și pisicile mănâncă din când în când iarbă, fie că au primit o hrană care nu le-a picat bine, fie că pur și simplu le place gustul ei proaspăt. Ai grijă, totuși, să mănânce iarbă curată, care nu a fost tratată cu pesticide și care nu crește pe marginea unei șosele unde poluarea și praful sunt în concentrație ridicată.

sursa foto: 123rf.com