Animalul tău de companie dă semne de amețeală și își pierde echilibrul

Dacă nu mai pare bucuros ca altă dată când veneai acasă, dacă nu mai sare pe tine să se joace sau cade din picioare, nu sta pe gânduri. Ceva este în neregulă cu animalul tău de companie și este bine să ceri imediat sfatul veterinarului.

Câinii, chiar și cei de talie mare, dar și pisicile se întâmplă să cadă pe jos fără motiv azi, iar a doua zi să fie bine, dar acest lucru nu trebuie să te păcălească. Dacă nu îi mai țin picioarele, poate fi semn de cancer și trebuie depistat din timp.

Tușește mai multe zile în șir

Câinii de talie mică, mai ales cei care au de obicei probleme cu căile respiratorii, se întâmplă foarte des să tușească. Dar, dacă tușesc des, câteva zile în șir, poate fi semn de cancer. Se poate întâmpla același lucru și cu pisicile, iar stăpânii au impresia că sunt răcite. Vorbește cu un medic veterinar și fă analizele recomandate, să nu apară un cancer de plămâni foarte greu de tratat.

Pierderea rapidă în greutate

Pierderea în greutate este unul dintre principalele semne de cancer și poate fi observată imediat, după o scurtă perioadă în care micul patruped mănâncă tot mai puțin sau chiar refuză anumite alimente preferate anterior.

În cele mai multe cazuri, este vorba de cancer gastrointestinal, iar animalele refuză să mai mănânce din cauza balonării și a durerilor. De asemenea, dacă se umflă văzând cu ochii și pare să aibă stomacul balonat trebuie să te pună pe gânduri și să îl duci la veterinar.

Cancerul poate să apară și în zona botului

Verifică periodic gingiile, limba și botul micului patruped. Orice inflamație, iritație sau rană care nu se vindecă prea ușor poate fi semn de cancer în zona botului. Schimbarea culorii gingiilor este și ea un simptom, iar mirosul urât al respirației poate fi un semnal de alarmă.

Diareea și voma

Dacă apar diareea și voma, sângerările din nas sau din bot și persistă câteva zile, animalul tău are probleme grave de sănătate. De asemenea, prezența sângelui în urină sau fecale reprezintă un semn deosebit de îngrijorător, de multe ori asociat cu cancerul.

Crizele bruște

Uneori, animalele mai în vârstă își schimbă brusc comportamentul, devin agitate, rod, latră, miaună, dau din picioare necontrolat sau fac spume la bot. Acestea pot fi semne de cancer și trebuie investigate cât mai repede.

Problemele de piele

Orice umflătură, cucui sau vânătaie apărută din senin pe piele trebuie supuse unei analize competente, pentru că pot fi tumori și, cu cât sunt descoperite mai din timp, cu atât pot fi tratate mai ușor.

foto: 123rf.com