Câinii au dezvoltat un limbaj complicat și plin de nuanțe subtile când dau din coadă. Iar specialiștii în comportamentul canin încep să le descifreze pas cu pas.
Mișcările și poziția cozii sunt foarte importante și este bine să le cunoști, pentru a înțelege mai bine ce vrea să îți transmită câinele tău. Este adevărat că există diferențe în funcție de rasă, mai ales în ceea ce privește câinii cu o coadă foarte scurtă, dar în general, mesajul este același.
Câinele relaxat versus câinele nervos
Un câine relaxat și mulțumit va ține coada în poziție naturală, aproape dreaptă. Dacă este nervos, apleacă puțin coada și este încordat, te privește fix și eventual mârâie să stai departe de el. Iar dacă își bagă coada între picioare, vrea să arate că este supus și că nu are nicio intenție agresivă.
Un câine care ține coada lăsată, aproape de picioarele din spate, dar capul sus, este un câine nehotărât, care nu știe pe cine să urmeze sau încotro să se îndrepte. În acest caz, el are mare nevoie de un stăpân ferm, care să îl ghideze.
Bucurie și dezamăgire
Când dau din coadă, câinii indică o stare de excitare și bucurie, mai ales dacă lasă puțin capul în jos și nu te privesc în ochi. În aceste momente vor poate să se joace cu tine, să fie mângâiați, să îți atragă atenția.
Dacă înclină mult coada spre dreapta, se pare că vor să exprime emoții pozitive, de bucurie, exaltare, satisfacție.
Dacă înclină coada mai mult spre stânga, atunci reflectă mai degrabă emoții negative, dezamăgire că nu sunt luați în seamă sau chiar suferință, dacă au anumite probleme despre care tu nu ți-ai dat seama.
De ce își ține coada pe sus câinele tău
De obicei, câinii care țin foarte des coada pe sus și botul ridicat știu că ei sunt șefii.
Fie au un stăpân permisiv, care nu a știut să se impună, fie au un stăpân care are nevoie de protecția lor, iar ei simt acest lucru și preiau controlul.
Un câine care se limbă țanțos, cu coada pe sus, este un câine puternic, stabil și protector.
De ce își aleargă coada
Câinii care își aleargă coada des par să facă acest lucru doar ca să se joace. În cele mai multe cazuri poate fi adevărat, dar acest comportament are și alte explicații.
Câinele tău poate fi stresat și poate avea o percepție greșită asupra propriei identități. De asemenea, poate fi vorba de o boală, fie alergia la mușcăturile de purici, fie o afecțiune de piele care îi provoacă mâncărimi în partea dorsală.
foto: 123rf.com