Cel puțin așa susține Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, care nu crede că statul va crește pensiile în toamnă, având în vedere criza provocată de coronavirus. Cîțu a explicat că presiunea asupra bugetului este foarte mare și a spus că trebuie să fim solidari cu toții.

Creşterea pensiilor depinde de execuţia bugetară, iar în ceea ce priveşte dublarea alocaţiilor, aceasta nu este cuprinsă în bugetul pentru acest an, a declarat, joi, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

„Dacă, în ceea ce priveşte creşterea pensiilor, care erau în bugetul iniţial, am spus foarte clar că depinde de execuţia bugetară. Vom vedea cum merge execuţia bugetară. Presiunile pe buget sunt foarte mari. Ne uităm la toate categoriile de cheltuieli importante din buget. Trebuie să facem o reevaluare şi vom veni cu o soluţie în zilele următoare. Deficitul a crescut semnificativ şi, repet, trebuie să fim toţi solidari în acest moment”, a afirmat Cîţu.

Doina Pârcălabu, fosta președinta a Casei de Pensii,  exclude un scenariu în care România să nu își poata permite să plătească pensiile în aceste luni de criză.

„Este exclus să ajungem în situația aceasta. România nu se afla pe marginea prăpastiei. Am avut o economie cu ritm de crestere pozitiv, toate declarațiile și toate programele derulate promiteau că lucrurile sunt în direcția corectă. A vorbi de imposibilitatea plății pensiilor, am vorbi de disoluția statului. Suntem obligați să plătim pensiile celor care au construit mare parte din ceea ce România a valorificat după 1989”, a încheiat Doina Pârcălabu.

Banii pentru dublarea alocaţiilor nu sunt incluşi în buget

Ministrul de resort a punctat că banii pentru dublarea alocaţiilor nu sunt incluşi în buget, ceea ce creează o presiune suplimentară.

„La alocaţii lucrurile au fost clare. Dublarea alocaţiilor nu a fost făcută la timp, deci nu sunt bani incluşi în buget, în acest an. Vom vedea cum evoluează lucrurile, dar o astfel de promisiune în acest moment… Cei care au făcut această dublare a alocaţiilor nu au indicat sursa de finanţare nicăieri. Am tot cerut această sursă de finanţare, de unde să luăm banii şi nu ni s-a spus. În acest moment când toate ţările din lume sunt în competiţie, se calcă în picioare pentru a găsi finanţare pentru deficite bugetare record, faptul că aceşti bani nu sunt incluşi în buget, creează o presiune suplimentară. Aici trebuie să fim clari: dublarea alocaţiilor nu este cuprinsă în buget. Una e să cuprinzi sumele în buget, alta e să le şi plăteşti. De aceea, fac un apel la Parlamentul României să termine cu proiectele populiste, pentru că pe hârtie toţi putem să promitem, dar trebuie să şi livrăm, iar contextul internaţional este foarte dificil în acest moment pentru finanţare”, a spus oficialul de la Finanţe.

Punctul de pensie, principalul indicator folosit pentru indexarea pensiilor, a crescut cu 15% din septembrie 2019, de la 1.100 lei, la 1.265 lei, şi urmează să se majoreze cu 40% din septembrie 2020, în conformitate cu Legea pensiilor, până la 1.775 lei.

Pe data de 20 februarie 2020, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, confirma, la postul public de televiziune, că pensiile vor creşte cu 40% de la 1 septembrie 2020.
Citește și: