La iarnă, când pe rafturile supermaketurilor vei găsi în mare parte conserve și produse din import la prețuri mari, vei fi adesea nevoită să pui pe planul doi vegetalele și să mănânci prea multe alimente procesate. Soluția este să planifici din timp și să pui la păstrare din timpul verii alimente proaspete, pentru iarnă.

Congelarea este considerată de nutriționiști metoda optimă de păstrare a alimentelor pe termen lung, pentru ca toată bunătatea din fructe și legume se păstrează intactă.
Savoarea, textura, culoarea și, mai ales, conținutul de vitamine și nutrienți sunt similare cu cele ale alimentelor proaspăt culese.
În plus, este extrem de avantajos să congelezi vegetalele în vârf de sezon, când sunt gustoase, dar și ieftine, față de a le cumpăra la preț triplu în timpul iernii.

Pentru asta îți va fi de mare ajutor o ladă frigorifică încăpătoare, în funcție de nevoile tale; congelatorul cu care este dotat frigiderul tău se poate dovedi insuficient.
Așa vei valorifica la maximum marfa disponibilă din abundență la piață în aceste luni de vară și vei avea mereu un as în mânecă.

Iată ce poți pune la congelator vara și cum e recomandat să o faci:

Fructe pentru tarte și prăjituri

Pentru că iarna fructele proaspete sunt limitate, iar variantele alternative – compoturi, piureuri, gemuri, fructe confiate – abundă în zahăr și aditivi, congelarea e soluția pentru a-ți putea răsfăța familia cu prăjituri parfumate.
• alege vișine, mure, zmeură, caise coapte, spală-le bine cu apă rece și lasă-le la uscat.
• pare mai simplu să le pui pe toate într-o pungă și să le bagi în congelator. Însă așa se vor înmuia și se vor transforma într-o masă compactă. Ca să le păstrezi forma și să le poți folosi și pentru decorul tartelor, secretul, spun cei de la TheKitchn, este să le așezi mai întâi în congelator într-un singur strat pe o foaie de hârtie de copt.
• după ce s-au congelat, le poți transfera în pungi speciale și abia apoi le pui în lada frigorifică.
Amestecuri de legume

Selectează legumele pe care îți place să le pui în supe, ciorbe sau tocane: morcovi, pătrunjel, ardei gras, fasole păstăi. Nu îți recomandăm să adaugi și cartofi, pentru că aceștia își pierd din textură odată congelați.
• spală legumele și toacă-le feliuțe sau julien (după plac), după care scufundă-le timp de 3-5 minute în apă fierbinte.
• apoi trece-le printr-un jet de apă rece timp de alte 3-5 minute și scurge-le cât mai bine. Acești doi pași sunt esențiali ca legumele să-și păstreze calitățile cât mai bine.
• pune apoi legumele în punguțe speciale pentru congelator și împachetează-le cât mai strâns.
• e indicat să le împarți în porții suficiente pentru o mâncare, pentru a nu fi nevoită să resigilezi punga, căci în prezența aerului, legumele vor oxida mai repede.

Mixuri de condimente tocate

Pătrunjel, mărar, leuștean, cimbru… ele umplu bucătăria de miresme atunci câng gătești.
• spală verdeața și usuc-o bine-bine cu un șervet din pânză sau hârtie.
• toac-o fin și amestec-o după plac în diverse combinații (pentru ciorbă, pentru tocăniță ș.a.m.d.).
Ai mai multe variante de congelare care funcționează foarte bine:
• așază verdeața în tava pentru cuburi de gheață, acoperă cu puțin ulei și pune-o la congelat. După ce cuburile de verdeață s-au întărit, transferă-le într-o pungă resigilabilă pentru congelator;
• amestecă verdeața tocată cu puțin ulei și așaz-o într-o pungă pentru congelat, după care distribuie conținutul și aplatizează-l cât mai bine, pentru a elimina aerul. Apoi pune punga în lada frigorifică.

Aceste două metode de congelare în ulei vor păstra mai bine aroma și textura verdețurilor față de congelarea în suluri sau în pungi mari. În plus, decongelarea va fi mai rapidă.

Ciuperci

Ciupercile de la conservă, păstrate în apă, au o textură ca de burete și, adesea, nu au niciun gust. Cum congelezi ciupercile pentru a te bucura de ele cu adevărat:

  • crude – alegi ciupercile, le cureți, le speli cu apă rece, le tai în felii sau jumătăți și le congelezi într-un singur strat, pe o foaie de copt, după care le transferi în pungi resigilabile și le pui în lada frigorifică.

    • gătite – alegi ciupercile, le cureți, le speli cu apă rece, le tai în bucăți mici și le sotezi în ulei sau unt la foc mediu, amestecând constant. Scopul este să elimini cât mai mult lichid. Poți, alternativ, să prepari ciupercile și la aparatul cu aburi, timp de 3-5 minute.
    Lasă-le la răcit și apoi transferă-le în pungi speciale pentru congelat, în porții mici, de preferință într-un singur strat, pentru a-și păstra forma.

    Frunze de viță pentru sarmale

Succesul unor sărmăluțe reușite depinde și de calitatea frunzelor de viță alese. Frunzele murate de la borcan sunt adesea prea sărate și se rup ușor.
Cum le poți păstra la congelator pentru a rămâne fragede și elastice:
• spală frunzele și lasă-le la scurs.
• scufundă-le timp de maximum 1 minut în apă fiartă cu sare, până își schimbă ușor culoarea.
• trece-le printr-un jet de apă rece timp de 1-2 minute și apoi lasă-le la scurs.
• una câte una, rulează frunzele tip sul, ca atunci când împăturești o sărmăluță.
• ambalează sulurile în pungi speciale, câte 20-30 sau câte consideri ca ai nevoie la o singură oală de sarmale și pune-le în lada frigorifică.

Tu ce mai pui la păstrare vara și cum procedezi? Ne-ar plăcea să-ți știm secretele.

Sursa foto: Shutterstock