Oțetul poate distruge blaturile din marmură sau din granit

Dacă ai în bucătărie blat modern din piatră, realizat cu praf de marmură sau granit, nu trebuie să folosești niciodată oțet pentru a-l curăța. Acidul acetic, așa cum este numit oțetul științific, pătează și lasă urme urâte pe suprafața acestui blat, care nu mai pot fi curățate cu nimic.

Podelele din piatră naturală nu se curăță cu oțet

Nu folosi niciodată soluții de curățat acide, dacă ai podeaua placată cu piatră naturală sau marmură. Nici oțetul, nici zeama de lămâie și nici amoniacul nu sunt indicate, pentru că aciditatea lor lasă urme urâte pe suprafața pietrei.

Petele de ou

Dacă ai scăpat un ou pe gresie sau dacă ți-ai găsit mașina pătată cu ouă, nu pulveriza apă cu oțet în speranța că le vei curăța mai ușor. Din contră, oul se coagulează și este mai greu de curățat dacă intră în contact cu oțetul acid.

Fierul de călcat

Se știe că oțetul dizolvă calcarul și multe gospodine adaugă puțin oțet când pun apă în fierul de călcat cu aburi. Dar oțetul poate să strice, în timp, anumite elemente din interiorul fierului de călcat. De aceea este bine să folosești doar apă dedurizată și să cureți fierul conform instrucțiunilor date de producător.

Parchetul lucios

Ferește-te să folosești oțet sau orice altă soluție acidă pentru a curăța parchetul din lemn bine lustruit. Oțetul va mătui parchetul și îi va schimba culoarea în timp, decolorându-l.

Petele dificile de iarbă, sânge sau cerneală

Oțetul nu te va ajuta niciodată să cureți petele greu de scos precum cele de sânge, ciocolată, iarbă sau cerneală. Aceste pete pătrund în fibrele materialelor și nu se dizolvă în acid. Din contră, pot deveni și mai greu de curățat!

sursa foto: 123rf.com