Cojile de banane

Acestea se numără printre resturile de alimente care ajung în număr mare la gunoiul menajer. Dar cojile de banane mai pot fi folosite, cât sunt proaspete și curate, și în alte scopuri. Dacă ai o rană superficială, o mică tăietură sau zgârietură, apasă o coajă de banană curată, iar fibrele moi din interior vor calma usturimea. Mai poți face un masaj facial cu cojile de banane sau poți lustrui încălțămintea.

Cojile de pepene

În vara asta ține minte să nu mai arunci toate cojile de pepene. Și ele au proprietăți benefice pentru organism, nu doar pulpa roșie și zemoasă. Un studiu din anul 2008, a arătat că acestea conțin o mare cantitate de citrulină, vitamina C și B6, care ajută la mai buna circulație a sângelui și stimulează imunitatea. Totodată, citrulina, pe care organismul o transformă în aminoacizi benefici, scade tensiune arterială. Poți adăuga câteva bucățele de coajă de pepene în supele creme de legume sau în smoothie.

Dovleacul copt, beneficiu pentru ten

Dacă ți-a mai rămas puțin dovleac și nu mai faci nici plăcintă, nici prăjituri cu el, nu îl arunca. Mărunțește pulpa, încălzește-o la microunde și fă-ți o mască rapidă pentru ten, cu puțină miere, scorțișoară și un gălbenuș de ou. Pulpa de dovleac este bogată în vitaminele A, E și C și în acid retinoic, toate acestea fiind arme excelentă de luptă împotriva ridurilor.

Pâinea veche de 2, 3 zile

În afară de faptul că o poți tăia cubulețe și o poți coace în cuptor să obții crutoane pentru supă, pâinea mai veche poate fi folosită pentru ten. Se înmoaie în lapte și se ține pe față câteva minute, să hidrateze și să catifeleze pielea. În afară de asta, coaja de pâine mai poate fi folosită pentru a curăța încălțămintea din piele întoarsă sau urmele de sos de pe pereți.

Resturile de alimente pot avea întrebuințări diverse

Uleiul de măsline expirat

Nu te grăbi să îl arunci, chiar dacă are un miros puțin mai pronunțat de sâmbure de măslină. El mai poate fi folosit să lustruiești încălțămintea, să badijonezi gheruțele câinelui, după ce a fost pe afară prin noroi sau să lustruiești mobila din lemn.

Cojile de portocale alungă furnicile

Știi deja că furnicile nu suportă alimentele prea aromate sau mentolate. Poți pune în dulapurile în care vezi furnici coji de portocale, să le alungi. Sau mai poți folosi aceste coji să realizezi un potpourri parfumat cu alte condimente, pentru camera de zi.

Cojile de grepfruit, pline de pectină

Dă pe răzătoare grepfruit înainte să mănânci pulpa coaptă și parfumată. Coaja rasă poate fi adăugată la salate, la cerealele cu lapte sau la prăjituri. Aceste coji conțin o cantitate mare de pectină care ajută organismul să combată depunerile de colesterol.

Cojile de arahide, bune pentru stăpânii de pisici

Dacă îți place să consumi arahide crude și le cumperi proaspete, în coajă, păstrează cojile. Mărunțește-le la robot și folosește-le în litiera pisicii, pentru că absorb foarte bine umezeala împreună cu nisipul specific.

sursa foto: Shutterstock