Tot mai multe femei încep să renunțe la pâinea albă și caută pâine neagră sau pâine din făină integrală. Se știe că pâinea albă favorizează depunerea kilogramelor, dacă este consumată frecvent și dacă ai o viață sedentară. Dar acumularea kilogramelor nu este singurul risc. Iată ce alte riscuri ascunde pâinea albă, conform studiilor medicale din ultima perioadă.

Pâinea albă crește riscul de boli cardiace

Persoanele care consumă frecvent și în cantități destul de consistente pâine albă și produse de patiserie făcute cu făină albă de grâu au un risc mai mare să dezvolte probleme cardiace. Potrivit unui raport PURE (Prospective Urban Rural Epidemiology) publicat în British Medical Journal, s-a observat că persoanele care mănâncă zilnic cel puţin 350 de grame de cereale rafinate, riscul de evenimente cardiovasculare adverse (infarct miocardic, accident vascular cerebral sau insuficienţă cardiacă) ori de deces crește cu 29%, comparativ cu cei care consumă mai puţin de 50 de grame de cereale rafinate pe zi.

Risc crescut de diabet zaharat

Tot pâinea albă consumată frecvent, zi de zi, la fiecare masă crește riscul de diabet zaharat. Amidonul din făina de grâu albă și glucidele, plus zahărul care se folosește în orice rețetă de pâine albă contribuie la un aport mai mare de glucide zilnic.

Alături de dulciurile pe care majoritatea le consumăm oricum zilnic, pâinea albă afectează ficatul, pancreasul și producția de insulină. Ba chiar se spune că pâinea albă este un aliment ”gol” în sensul că nu conține nici prea multe vitamine, nici săruri minerale, în schimb este foarte bogată în amidon pe care organismul îl transformă în zahăr, perturbând funcția pancreasului.

Favorizează apariția cariilor

Se știe că cei mici adoră pâinea dulce și pufoasă sau covrigii calzi, care sunt și ei făcuți din fâină albă de grâu și mult zahăr. Dar toate aceste produse, pe care ei preferă să le mănânce adesea în loc de legume sau alimente sănătoase, favorizează apariția cariilor la dinții de lapte.

Îngreunează digestia

Pâinea albă conține mai puține fibre decât pâinea din făină integrală. Dacă este foarte pufoasă și dulce, este mai greu de digerat, chiar dacă nouă ne place atât de mult să o consumăm.

Pâinea din făină albă este un adevărat balast alături de celelalte alimente și îngreunează digestia. Cu cât consumăm mai multă, cu atât riscul de constipație este mai mare.

Favorizează bolile inflamatorii

Se știe azi că zahărul favorizează procesele inflamatorii și infecțiile, în sensul că încetinește capacitatea sistemului imunitar de a lupta cu aceste boli. Spre exemplu, infecțiile cu fungi, așa cum este Candida albicans, sau infecțiile cauzate de virusuri sunt mai greu de tratat, dacă mănânci produse bogate în zahăr în perioada tratamentului.

Același efect îl are și pâinea albă din cauza amidonului și a conținutului mare de zahăr. Mai mult decât atât, combinația de amidon, zahăr și drojdie, care generează parțial și alcool în stomac, are efecte nocive asupra mai multor organe, asupra creierului și a inimii.

Cu ce să înlocuiești pâinea albă

Consumul de pâine albă ar trebui redus în fiecare zi la o felie sau două. Majoritatea oamenilor poate avea diverse probleme din cauza produselor de panificație din făină albă, cu toate că sunt și oameni care au un stomac mai rezistent și digeră foarte ușor pâinea albă.

Ține cont de faptul că pâinea și carnea reprezintă o combinație periculoasă pentru silueta ta. Carnea trebuie consumată mai degrabă cu legume, cu salate sau garnituri din legume gătite la grătar sau la cuptor, și cât mai rar cu pâine.  

Sfatul general al medicilor nutriționiști este să consumăm cât mai rar pâine albă și eventual să o înlocuim cu produse de panificație sau alte alimente care au un aport nutritiv mai mare:

  • Pâinea din făină integrală (din comerț sau făcută în casă)
  • Pâinea cu semințe
  • Mămăligă
  • Lipii simple făcute în casă din făină integrală
  • Pâinea de secară

Pâinea albă poate fi evitată cu atât mai mult dacă ai la masă:

  • Garnitură de orez
  • Paste făinoase: spaghete, macaroane
  • Piure de cartofi
  • Garnitură de legume
  • Rădăcinoase gătite la cuptor: morcovi, păstârnac, țelină
  • Salate de legume de orice fel