Ministerul Sănătății a instituit restricții foarte clare în cazul în care epidemia de coronavirus provoacă decese în România. În cazul în care avem în familie un deces provocat de coronavirus, trebuie să fim conștienți de pericole și să ne supunem constrângerilor impuse de autorități.

Înmormântarea în cel mai scurt timp, în caz de deces provocat de coronavirus

Spitalele respectă un protocol foarte strict în cazul în care vor apărea cazuri foarte grave de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV2, așa cum este el numit în lumea medicală. Decedatul este imediat așezat într-un sac impermeabil dublu, cu fermoar, și va fi supus unui proces de dezinfetare cu produse pe bază de formol.

Rudele persoanei decedate vor fi anunțate și pot fi chemate pentru confirmare. Se recomandă să vină doar una sau cel mult două persoane în spital, care vor purta costum de protecție complet:

  • halat de unică folosință din material țesut sau impermeabil la apă
  • mască facială
  • botoși (protecții încălțăminte)
  • mănuși în situația în care trebuie să intre în contact direct cu cadavrul.

Cel mult două persoane dintre aparținătorii decedatului pot vedea cadavrul numai după ce îmbracă echipamentul de protecție. Aparținătorii decedatului vor parcurge obligatoriu procedura de identificare a cadavrului. În caz de identificare pozitivă vor semna o declarație și se va completa într-un registru special dedicat.

Familia trebuie să aducă sicriul, personalul medical va acorda sprijin

Înainte de a fi depus în sicriu, sacul în care se află persoana decedată trece din nou printr-un proces de dezinfectare cu produse biocide foarte puternice, pe bază de formol.

Din momentul în care sicriul a fost închis ermetic în siguranță, este interzisă sub orice formă deschiderea acestuia.

Sicriul va fi transportat la cimitir sau la crematoriu pentru incinerare, conform dorinței familiei, dar în cele mai stricte condiții și cu respectul cuvenit către persoana decedată.

Reguli esențiale pe care trebuie să le știm

În cazul în care familia nu vine să ridice cadavrul, se vor anunța autoritățile competente în vederea ridicării și înhumării în cel mai scurt timp.

Angajații serviciilor funerare nu vor deschide capacul sicriului și nu vor efectua manopere de cosmetizare sau de îmbălsămare asupra cadavrului contaminat în urma infecției cu noul coronavirus.

În cazul decesului la domiciliu, în care există suspiciune de deces provocat de coronavirus, nu se ridică cadavrul. Se apelează numărul de urgență 112.

În vederea ridicării cadavrului de la domiciliul, se vor solicita și se vor examina toate documentele medicale existente (de la unitățile sanitare, medic curant, medic de familie, laboratoare de analize medicale), acte din care să reiasă înregistrarea persoanei în evidențele Direcției de Sănătate Publică, precum și documente din care să reiasă localitatea din care a revenit recent în ultimele 14 zile, dintr-o călătorie, după caz.

Transportul cadavrului aflat în sacul închis ermetic din spațiul public, precum și de la domiciliu către instituția medico-legală, în vederea autopsierii, se va efectua numai în baza Ordonanței emise de procuror sau de organele de cercetare penală.

Persoanele care manipulează și transportă cadavrul trebuie să se protejeze cu costumele speciale și să țină cont de toate precauțiile legate de coronavirus, de asemenea, ele trebuie să țină cont de demnitatea umană și să arate respectul cuvenit unei ființe umane decedate.

sursa foto: 123rf.com