Legea protecției civile pe care foarte puțini dintre noi o cunoaște ne îndeamnă să ne facem provizii de urgență și să ne asigurăm mijloacele individuale de protecție, trusa sanitară, rezerva de alimente și apă, precum și alte materiale de primă necesitate pentru protecția familiei.
În realitate, puțini oameni au pregătit un astfel de “rucsac de urgență” cu toate cele necesare supraviețuirii în cazul unui cutremur sau al unor inundații devastatoare. Puțini oameni au alcătuit un plan familial de urgență, care poate face diferența în cazul unei calamități.
Planul ar trebui să conțină modul în care pot ține legătura prin variante alternative de comunicare, locul de întâlnire în caz de calamitate, rolul fiecărui membru al familiei în situații critice, o persoană de contact din alt oraș, cele mai sigure locuri din casă, unde se află rucsacul de supraviețuire și care sunt căile de evacuare acasă, la serviciu sau la școală.
Scenarii în caz de dezastru
Nu trebuie să intrăm în panică, atunci când vorbim de război sau dezastre naturale, dar trebuie să avem o minimă pregătire în acest sens pentru a supraviețui în cazul în care localitatea în care trăim este inundată masiv sau este afectată de un cutremur puternic, care pune la pământ o mare parte din clădiri.
Acestea nu sunt doar scenarii de film. Vedem adesea la televizor prin ce momente terifiante trec locuitorii altor țări, iar cutremurele devastatoare din Turcia sau inundațiile masive din Spania sunt lecții prețioase care ne învață să ne protejăm și să ne salvăm viața.
Trebuie să ții cont de faptul că, în cazul unui dezastru este posibil ca:
- Alimentarea cu electricitate să fie întreruptă
- Internetul să cedeze
- Rețeaua de termoficare să fie avariată și să nu mai ai căldură în casă
- Accesul către magazine sau farmacii și spitale să fie blocat
- Echipele de intervenție să ajungă la tine abia după câteva zile
Toate aceste scenarii sunt posibile și trebuie să fii prevăzător, să pregătești provizii de urgență, iar noi te ajutăm și îți oferim o listă cu lucrurile de bază de care ai nevoie în caz de calamitate.
Lista cu provizii de urgență
Apa îmbuteliată, cel puțin 4 – 5 litri de persoană
Alimente greu perisabile și bine ambalate: biscuiți, conserve de carne, pește sau pateu, compoturi, saleuri sau chipsuri, fructe uscate precum nucile, alunele sau fructele de pădure liofilizate, cereale, supe la plic; conserve de bulion și de legume, murături;
Alimente uscate sau cu termen mare de valabiltate: făină, mălai, orez, paste, sare, zahăr, ceai, cafea, glucoză, ulei, lapte praf sau lapte condensat, batoane proteice, brânzeturi tari ambalate în vid;
Medicamente fără rețetă: vitamine solubile, analgezice, aspirină, dicarbocalm;
Trusa de prim ajutor: alcool sanitar, pansamente sterile, unguente antibacteriene, apă oxigenată, săpun antibacterian, foarfecă, ace de siguranță, pensetă, termometru, mănuși chirurgicale;
Obiecte utile: chibrituri, extinctor, baterii și radio pe baterii, unelte multifuncționale, briceag, cuțite, bandă adezivă, un cort ușor și pături termice; bani în numerar; pungi și saci, o lopată solidă, un topor; baterie externă pentru telefon sau laptop; canistră de benzină în cazul în care te poți deplasa cu mașina, masti de protectie cu filtru.
Articole de igienă: șervețele dezinfectante, hârtie igienică, săpunuri și detergent, clor sau înălbitor de rufe care conține 5,25% hipoclorit de sodiu… în caz de maximă urgență, se pun 16 picături de înălbitor cu hipoclorit la 5 litri de apă, se lasă 30 de minute și se poate bea apa de la suprafață, fără să se tulbure precipitațiile lăsate la baza vasului (nu se folosește clorul parfumat)
Îmbrăcăminte și încălțăminte specială: haine termorezistente, haine impermeabile, haine căptușite cu blană să fie cât mai călduroase, bocanci sau ghete rezistente;
Documente importante: actele de stare civilă, sigilate în pungi de plastic, polițe de asigurare, pașapoarte sau carduri bancare, toate sigilate astfel încât să nu fie deteriorate de apă; o agendă cu numere de telefon importante, în cazul în care telefonul mobil se descarcă și nu mai poate fi accesată agenda cu numere.
foto: Shutterstock