Cea mai răspândită specie de mărime medie, care poate fi adoptată drept animal de companie, este ţestoasa cu tâmple roşii, originară din America de Nord. În magazinele de specialitate găseşti pui mai mici decât oul de găină, dar trebuie să ţii cont că vor atinge o lungime de peste 20 cm. Aşa că trebuie să le amenajezi de la început o casă spaţioasă, un acvariu de 80 de litri. Ţestoaselor de apă le place să petreacă destul de mult timp şi pe uscat. Astfel că acvariul trebuie decorat cu pietre netede şi bucăţi de lemn pe care broscuţele pot ieşi din apă, să se încălzească. Adâncimea apei trebuie să fie de 15 cm, iar temperatura de peste 25 de grade. Deasupra zonei uscate, plasează o lampă cu filtre UVA/UVB.
Dejun pretenţios
Puii au nevoie de hrană de origine animală în fiecare zi şi cel mai bine ar fi să cauţi mâncarea special creată pentru ei în magazinele pentru animale. Adulţii se delectează cu hrană vie precum viermişorii, dar şi cu morcovi, salată sau mere. Totul trebuie tăiat în bucăţi mici, să poată mânca uşor. Nu le oferi la masă carne crudă, dar ai grijă să aibă un meniu cât mai variat, îmbogăţit, din când în când cu vitamine.
Ţine minte!
Broscuţele ţestoase pot răspândi bacteria Salmonella, de aceea trebuie să te speli bine pe mâini după ce te joci cu ele şi după ce le faci curat.
Cum afli dacă broscuțele sunt bolnave
Iată cum poţi recunoaşte o broscuţă bolnavă, astfel încât să soliciţi ajutorul veterinarului la timp, deoarece tratamentul la domiciliu nu este recomandat. „Urmăreşte cât este de activă, deoarece ţestoasele bolnave sunt mai letargice decât în mod obişnuit. Caută noduli sau umflături pe cap, coadă sau membre, deoarece infecţiile provoacă inflamaţii. Examinează-i ochii. Ţestoasele bolnave pot avea ochii tulburi, înceţoşaţi sau umflaţi. Nu râde când strănută: o răceală banală poate progresa rapid spre o pneumonie. Respiraţia dificilă sau şuieratul pot indica o infecţie respiratorie. Examinează carapacea şi pielea broaştei ţestoase dacă şi-a pierdut luciul şi dacă există excrescenţe albe sau crustoase (ciuperci). Nu în ultimul rând, fii atentă la mirosurile acvariului, deoarece orice miros urât poate fi semnul unei afecţiuni”, ne avertizează dr. Roxana Pascu, medic veterinar Clinica Tazy – Vet, Bucureşti.
sursa foto: Foter.com