Suntem obișnuiți să folosim tacâmurile și mulți dintre noi taie cu furculița și cuțitul pulpele de pui sau feliile de pizza. Cu toate acestea, unele alimente se pot servi cu mâna, inclusiv la terasă și restaurant. Bunele maniere nu trebuie uitate, dar există preparate pe care este mult mai ușor să le mănânci cu mâna, decât să le tai cu furculița și cuțitul pentru că riști să produci accidente hilare la masă.

Pizza

În mod obișnuit, feliile de pizza se taie cu un cuțit circular apoi se pot servi cu mâna. Nu este nimic greșit să mănânci pizza cu mâna la restaurant. În cazul în care blatul este foarte subțire și încărcat de ingrediente și sos există riscul să se rupă în mâna ta. Doar în aceast caz poți servi pizza cu furculița și cuțitul.

Burgerii

În restaurantele de tip fast food aproape toate preparatele se pot servi cu mâna. Burgerii sunt împachetați în hârtie cerată și nu te murdărești de sos, dacă ești atent. La restaurantele cu pretenții se servesc burgeri foarte mari, pe care este aproape imposibil să îi ții în mână și să muști. Burgerii de dimensiuni acceptabile se mănâncă din mână, dar cei foarte mari, cu multe ingrediente, se taie în porții potrivite cu un cuțit și se servesc cu furculița.

Preparatele rulate în lipii

O mulțime de preparate delicioase se rulează în lipii subțiri, apoi se împachetează în hârtie cerată. Este evident că pot fi mâncate cu mâna, fără probleme, inclusiv în marile restaurante. Este vorba de șaorma sau tacos sau diverse salate de legume ambalate în lipii pentru o servire mai ușoară.

Pulpele de pui

În privința pulpelor există diverse opinii. Mulți oameni preferă să le taie cu un cuțit la restaurant, pentru a evita să se facă de râs. Dar trebuie să știi că pulpele de pui se mănâncă cu mâna. Se poate folosi o bucată de șervețel pentru a înveli capătul osos al pulpelor, ca să nu te murdărești pe mâini de grăsime.

Coastele de porc sau de miel

Este evident că nu poți tăia ușor carnea de pe coastele prăjite sau gătite la cuptor, fără să produci vreun accident la masă. La fel ca pulpele de pui, și coastele se mănâncă simplu cu mâna. Dar ai grijă să te ștergi de grăsime pe mâini sau la gură după fiecare îmbucătură.

Sparanghelul

Aceste legume ușor crocante se pot servi cu mâna. Doar în cazul în care sunt acoperite cu mult sos sau brânză se folosesc tacâmurile.

Feliile prăjite de bacon

De multe ori, printre gustările delicioase pe care le poți servi la restaurant, se numără și feliile de bacon prăjite sau gătite pe grătar. Acestea se mănâncă direct cu mâna, după care trebuie să te ștergi imediat de grăsime pe degete. Feliile crocante nu pot fi tăiate cu un cuțit, pentru că riști să sară bucățele pline de grăsime în farfuriile celorlalți meseni.

Pâinea și chiflele

În mod evident, pâinea, chiflele sau cornurile se pot servi cu mâna. În cazul în care vrei să ungi pâinea cu unt, se rupe o bucată mică de pâine cu mâna, se unge cu unt și se mănâncă imediat.

Știuleții de porumb

Aceștia reprezintă o garnitură delicioasă pentru mulți amatori de preparate simple, tradiționale. Știuleții de porumb fiert se pot servi cu mâna, inclusiv în marile restaurante, chiar dacă sunt serviți alături de un preparat pretențios.

Cartofii prăjiți

Da, da… se pot servi cu mâna. Cartofii prăjiți nu trebuie mâncați cu furculița. Ei nu reprezintă o garnitură obișnuită pentru o masă cu pretenții la restaurant. Aceștia se consumă de obicei la terasă, la fastfood, acasă sau la un eveniment informal. Astfel că nu trebuie să îți fie rușine să îi servești cu mâna.

Aperitivele

Pateuri și sandviciuri de mici dimensiuni, mini canapele cu legume, măsline sau mezeluri sunt preparate în cantități mici pentru a fi servite cu mâna, fără să muști de două ori. Unele dintre ele așa cum sunt legumele suculente sau ouăle fierte pot fi servite cu scobitori.

Sandviciurile

În cazul în care sandviciurile au o dimensiune acceptabilă, ele se pot servi cu mâna. Dacă sunt prea mari, se taie în jumătăți și apoi se mănâncă cu mâna.

Fructele

În general, fructele cu codițe se pot servi cu mâna direct de pe platou. În cazul în care sunt fructe mici sau fructe tăiate în bucăți se folosesc lingurițele pentru desert sau furculițele mici pentru salata de fructe.

foto: Pexels.com