Tot mai multe unități de cazare își întâmpină călătorii cu mici daruri de bun venit sau cu obiecte promoționale, care sunt totodată utile fiecărui vizitator. Lista cu obiecte care îți sunt destinate și pe care le poți lua acasă dintr-o cameră de hotel este destul de lungă și cuprinde lucruri la care nici nu te aștepți. De aceea, unii călători nu știu că se pot bucura de acele obiecte și că le pot lua inclusiv acasă, ca pe un suvenir.

În hotelurile și pensiunile cu mai multe stele vei găsi întotdeauna diverse obiecte care îți sunt oferite în timpul sejurului cu titlu de cadou. Toate acestea sunt obiecte de unică folosință și le poți lua acasă, dacă nu le folosești cât timp stai la hotel, așa cum sunt cosmeticele sau papucii de cameră.

Cadouri de întâmpinare

Bombonele, ciocolată sau sticle de vin pot fi oferite clienților, mai ales în hotelurile de patru sau cinci stele. Delectează-te cu ele cât timp stai acolo sau ia-le acasă pentru a le oferi prietenilor. De obicei, aceste obiecte au și logo-ul hotelului, iar aceasta este o modalitate subtilă de reclamă.

Micile daruri, așa numitele obiecte promoționale, pot avea diverse forme, de la dulciuri, sticle de băuturi, fructe până la mici parfumuri de interior, săculeți aromați, seturi de cosmetice sau agende.

Pliculețe de cafea, ceai sau zahăr

În hotelurile scumpe, dar și în pensiunile care se respectă, trebuie să existe un fierbător și câteva plicuri de cafea, ciocolată caldă sau ceai, alături de zahăr. Le poți consuma în timpul sejurului sau le poți lua acasă. Hotelierii se bucură când le folosești darurile pentru că știu că efortul lor a fost apreciat.

Alături de cafea și ceai, vei găsi ceșcuțe sau căni, poate și lingurițe din inox. Dar acestea nu sunt daruri. Nu le poți lua din camera de hotel, decât dacă sunt de unică folosință, din carton sau materiale reciclabile.

Papucii de unică folosință

Orice hotel cu mai multe stele trebuie să ofere papuci de unică folosință. Aceștia transmit un mesaj subtil să nu umbli încălțat prin camera de hotel și să distrugi mocheta. Folosește papucii cât timp stai în hotel, apoi îi poți lua acasă.

Acești papuci nu sunt făcuți să dureze prea mult, de aceea nu se spală și nu se refolosesc în hoteluri. Dar îi poți lua acasă pentru a-i folosi o scurtă perioadă de timp, înainte de a se deteriora definitiv. Sau îi poți păstra în bagaje pentru a-i folosi în alte hoteluri care nu oferă papuci de cameră. Dacă tu nu îi iei, vor ajunge oricum în tomberonul pentru recliclat deșeuri.

Produsele cosmetice dintr-o cameră de hotel

Aproape toate hotelurile și pensiunile cu pretenții oferă produse cosmetice de bază: săpun și gel de duș sau șampon. În unele hoteluri poți găsi și loțiune de corp. Acestea sunt ambalate în sticluțe mici, destinate unei singure utilizări. Dar, dacă nu apuci să le consumi la hotel, le poți lua acasă, mai ales dacă sunt de o calitate deosebită. Hotelurile cu pretenții folosesc și branduri de cosmetice cu pretenții.

De asemenea, mai poți găsi o mică trusă cu o periuță de dinți și pastă de dinți de dimensiuni reduse, ideale și pentru călătoriile cu avionul. Și pe acestea le poți lua acasă pentru a le folosi în alte călătorii.

În ultimii ani, însă, multe hoteluri au aderat la politica de mediu internațională pentru a reduce ambalajele din plastic. Astfel că poți găsi, chiar și în hotelurile de cinci stele, săpunul și gelul de duș în dozatoare amplasate în perete la duș sau lângă chiuveta din baie. Categoric, acestea nu mai pot fi luate din camera de hotel.

Chiar dacă ți-ai fi dorit un suvenir de acolo, gândește-te că astfel ajuți mediul și se face o economie de milioane de tone de plastic!

Halatele de baie

În mod normal, halatele de baie nu se pot lua acasă. Ele se spală, se igienizează și se refolosesc în hoteluri. Cu toate acestea, unele hoteluri le pot oferi clienților halatele în semn de apreciere. Bineînțeles, este vorba de hotelurile de lux. Dacă te cazezi într-un hotel de cinci stele, întreabă la recepție dacă poți lua acasă halatul. Acesta este brodat cu sigla hotelului și reprezintă un dar care te-ar putea convinge să revii în hotelul respectiv. Dar nu pleca cu halatul în bagaj, fără să te asiguri că îl poți lua cu tine.

Pixurile, agendele și pliantele

În multe hoteluri, sunt puse la dispoziția clienților pliante care prezintă toate serviciile hotelului, atracțiile turistice din zonă sau diverse informații utile. Spre exemplu, poți găsi la îndemână o hartă a orașului cu obiectivele turistice. Această hartă poate fi folosită pe timpul sejurului și poate fi luată acasă drept amintire.

Hotelierii nu se supără nici dacă iei pixul care poartă numele hotelului, nici mica agenda pusă la dispoziție pentru diverse notițe. În unele hoteluri, este de bonton să se ofere mici carnețele sau agende cu sigla unității de cazare, doarece mulți călători pot ajunge aici în interes de afaceri și le pot considera utile.

În materie de pliante și cărți, este posibil să găsești în unele hoteluri un exemplar din Biblie sau din Noul Testament. Acesta, bineînțeles, nu poate fi luat acasă din camera de hotel, dar poate fi folosit în momentele de liniște și reculegere.

Mini trusă de cusut

În unele hoteluri sau pensiuni vei descoperi în sertare mici truse de cusut, cu ace, ață, ace de siguranță sau adezivi textili. Acestea pot fi de mare ajutor, dacă se rupe un nasture sau se destramă tivul de la haine. Și pe acestea le poți lua cu tine în continuarea călătoriei sau în excursiile viitoare, deoarece pot fi foarte utile.

Mini trusă de curățat pantofii

Majoritatea hotelurilor oferă o perie, pusă la îndemână pe un pantofar, cu care îți poți curăța încălțămintea. Aceasta nu poate fi luată acasă. Dar, dacă găsești o mică trusă cu un burete cu silicon sau cu un burete și cremă de pantofi, pe aceasta o poți lua acasă. Până și încălțătorul, dacă este de dimensiuni reduse, poate fi luat fără să ofensezi personalul hotelului.

foto: Pexels.com