Câinii și pisicile se pare că nu au abilitatea de a se recunoaște în oglindă. Nici oamenii nu se nasc cu abilitatea de a se recunoaște în oglindă, cu atât mai puțin animalele. Un copil trece prin mai multe etape înainte de a se recunoaște pe sine în oglindă și este învățat de către părinți.

Și pe unele animale le putem învăța, iar dintre ele cele mai descurcărețe par să fie urangutanii, delfinii și elefanții. Dar ce vede câinele tău în oglindă va rămâne un mister.

Ce văd câinii și pisicile în oglindă!

Un animal rival sau un partener de joacă

Oricât ar fi de inteligent și descurcăreț, ceea ce vede câinele tău în oglindă nu este ușor de înțeles. El își poate da seama că este silueta unui alt animal, dar în niciun caz nu va știi că este el însuși.

Câinii, precum multe alte patrupede, se recunosc între ei prin miros, înainte de toate. Dar nu sunt capabili să se recunoască în oglindă, într-o fotografie sau într-un clip video, pentru că ei tind să cerceteze aceste obiecte înainte de toate cu nasul și nu pot descoperi un miros familiar.

Un câine sau o pisică poate bănui că este vorba de alt animal și, fie au tendința de a-l ataca, fie de a se juca cu el. Dar nu se recunosc pe ei înșiși.

Mirosul și propria reflecție

Pentru patrupede, simțul mirosului și al gustului este mult mai important în comunicarea cu celelalte animale, decât simțul văzului. Un grup de cercetători ruși a realizat un test inedit la care a folosit 36 de câini de diverse rase.

Ei au impregnat oglinzile cu mirosurile câinilor și i-au supus unei mari provocări. Toți câinii au dat semne că își recunosc mirosul pe oglindă, chiar dacă acesta a fost alterat cu diverse arome. Dar niciun câine nu s-a putut recunoaște în oglindă, dacă aceasta nu purta mirosul lui.

De asemenea, biologul Marc Bekoff de la Universitatea din Colorado are o explicație similară. El consideră că patrupedele canine se ghidează mai mult după miros, decât după văz, motiv pentru care imaginile pe care le văd în oglindă nu prezintă interes pentru ele dacă nu au și un miros. Teoria aceasta ar fi valabilă și în cazul pisicilor.

Cât de important este ce vede câinele în oglindă

Câinii și pisicile care iau contact prima dată cu o oglindă, se tem de ea sau vor să atace. După câteva secunde încearcă să interacționeze, ca și cum ar fi alt animal. Dar, pentru că aceasta nu miroase ca un animal, își pierd imediat interesul.

,,Câinii sunt foarte inteligenţi şi adaptabili, la fel ca multe alte animale, însă ei nu sunt capabili să se recunoască în momentul în care se privesc în oglindă, într-o fotografie sau într-o filmare”, susţine Liz Stelow, cercetător în domeniul medicii veterinare la Universitatea din California.

Și simplul fapt că celălalt animal, cel din oglindă, nu interacționează cu pisica sau câinele tău, pentru ei este o mare confuzie. Unii ajung să se teamă de oglindă pentru totdeauna, alții o ignoră pentru că învață că celălalt patruped nu îi poate face nimic. 

foto: 123rf.com