Alege arbuști veșnic verzi să plantezi toamna. Ei au nevoie de multă umiditate, de un spațiu ușor umbrit peste vară și de un sol bogat în nutrienți și minerale. Trebuie să știi că sunt plante rezistente, iar dacă sunt îngrijite bine vor trăi ani de-a rândul. Tot ce îți rămâne de făcut este să înveți cum să le tai coroana, pentru a-și păstra o formă decorativă frumoasă.

Buxus mereu verde

Tufele de buxus cresc foarte repede și pot fi modelate  după imaginația ta

Tufele de buxus cresc foarte repede și pot fi modelate după imaginația ta

Este unul dintre cei mai răspândiți arbuști de iarnă, ușor de plantat și primăvara devreme, dar și în luna septembrie. Frunzele lui lucioase, de un verde închis, vor contrasta cu albul zăpezii în grădină și îți vor oferi un peisaj deosebit.

Buxus este potrivit pentru garduri vii, pentru a delimita diverse spații sau pentru a încadra intrarea în casă. Ține cont că are nevoie de multă umiditate vara și trebuie udat foarte des în zilele calde.

Iarna, dacă sunt suficiente precipitații, buxus nu are nevoie de nicio îngrijire.

Ce să mai plantezi toamna în grădină

Dracila purpurie

În contrast cu tufele de smarald ale arbustului de buxus, ai putea planta în apropiere câteva tufe de dracila sau berberis purpurie. Toamna, frunzele ei verzi capătă treptat nuanțe roșiatice și se păstrează toată iarna, oferind un spectacol deosebit în grădină.

Florile de dracila sunt galbene, iar fructele ei, asemănătoare fructelor de măceș, au o culoare veselă, roșie-portocalie.

Ilice cu fructe roșii sau galbene

Tufele de ilice, cu frunzele lor țepoase și de un verde închis, strălucitor, sunt deosebit de decorative. Dar, la sfârșitul toamnei, când  se coc și mănunchiurile de fructe roșii ies și mai mult în evidență. Ține cont de faptul că sunt otrăvitoare și nu trebuie să ajungă pe mâna copiilor mici.

Există și varietăți cu frunzele dungate, în nuanțe mai deschise de verde și chiar galben, dar și soiuri cu fructe galbene. Ilicele poate crește până la 2 – 3 m înălțime, are nevoie de mult spațiu și de multă umiditate pe timpul verii.

Flori de iarnă speciale

Ghiocei și flori de ierniță cultivate la ghiveci

Ghiocei și flori de ierniță cultivate la ghiveci

Pe lângă ghiocei, care se grăbesc să înflorească din februarie, dacă iarna este blândă, mai există câteva plante care îți pot dărui flori deosebite în sezonul rece. În primul rând, ciclamele de pădure, pe care le poți planta din septembrie și vor începe să înflorească prin octombrie – noiembrie. Le trebuie pământ bogat în humus și un loc adăpostit de curenții reci de vânt.

Spânzul sau trandafirul iernii este o alegere excelentă pentru grădina de iarnă. Florile au nuanțe mov-verzui, dar există și varietăți roz sau albastre.

Și iernița (eranthis – științific), cu flori galbene sub formă de cupă, se poate adapta la traiul în grădină, dacă ai un sol bine afânat și bogat în humus. E bine să o plantezi la umbra copacilor, să aibă răcoara vara. Iar, dacă e iarna blândă, înflorește din ianuarie.

sursa foto: 123rf.com