Apele mărilor și oceanelor sunt tot mai poluate. Reziduurile petroliere, detergenții, substanțele toxice și chiar radioactive, precum mercurul, ajung în apele de adâncime și apoi în organismul peștilor. În ultimii ani, concentrația de pesticide folosite în agricultură este tot mai mare în apele mărilor și oceanelor, ceea ce duce la dispariția multor specii marine.

Din nefericire, ne otrăvim singuri una dintre cele mai valoroase și sănătoase surse de hrană. În urmă cu un secol nimeni nu s-ar fi gândit că există specii de pești și fructe de mare pe care nu trebuie să le consumi. Dar azi, tot mai mulți nutriționiști și medici atrag atenția asupra speciilor contaminate. Iată ce pește să eviți să cumperi din magazin, fie el proaspăt sau congelat.

Ferește-te de somnul importat din țările asiatice

Majoritatea piscicultorilor din Asia folosesc hormoni și hrană sintetică în fermele de somni. Acești pești pot crește foarte repede, dacă sunt hrăniți în mod accelerat, dar grăsimea lor și hormonii care se găsesc în carnea lor reprezintă un pericol pentru sănătatea umană. În general, conservele și peștele congelat provenind din Asia ar trebui să fie evitat, cu excepția celor care provin din fermele de cultură organică.

Ce pește să eviți în magazin sau restaurant

Macroul, o sursă de mercur

Studiile din ultimii ani au arătat că macroul pescuit din oceane este infestat cu mercur și alte metale radioactive. Cel mai sigur este macroul de Atlantic, de aceea este bine să citești eticheta înainte de a cumpăra conserve de macrou. Această specie este de multe vreme pe lista cu ce pește să eviți când mergi la cumpărături.

Tonul este și el o sursă de toxine

În apele oceanelor, bancurile de ton sunt tot mai mici și mai rare. Americanii au pus deja tonul sălbatic pe lista peștilor aflați în pericol de dispariție, din cauza poluării excesive a apelor. Tonul pe care îl găsim la conservă sau în stare crudă provine azi din fermele piscicole. Aici nu este infestat cu metale, dar i se administrează hormoni și antibiotice, care ajung apoi în organismul nostru și consecințele pot fi periculoase. Ar fi bine să cauți ton care provine din fermele piscicole bio.

Păstrăvul curcubeu

Este o specie adusă din California și a căpătat faima de pește sănătos, deoarece este mai puțin gras decât păstrăvul indigen. Dar păstrăvul curcubeu provine din ferme unde este hrănit cu tot felul de boabe și resturi de la abatoare, aplicându-se regulat hormoni de creștere și antibiotice pentru a preveni îmbolnăvirea în masă. O variantă mult mai sănătoasă rămâne păstrăvul crescut în fermele de la munte, unde apele sunt mai curate și peștii primesc o hrană mult mai apropiată de cea naturală.

Iar dacă ți-am făcut poftă de păstrăv, iată o rețetă delicioasă, numai bună pentru prânzul de duminică: păstrăv cu ciuperci!