Inițial, prin anii 1960, aluminiul era folosit pentru cutiile de sucuri concentrate care se țineau în săli frigorifice. De atunci, însă, ambalajele de aluminiu au fost din ce în ce mai des folosite.

Din aluminiu se fac dozele de bere și de sucuri și conservele, dar se fabrică și folia argintie pe care o folosim acasă la ambalarea alimentelor diverse.

Tot din aluminiu se extrag săruri folosite la deodorantele antiperspirante, astfel că luăm contact cu acest metal toxic în diverse moduri.

Ce boli poate provoca aluminiul

Odată ce au pătruns în organism, ionii de aluminiu se pot acumula în creier, în plămâni sau în ficat. Sistemul nostru imunitar nu are nicio formă de apărare împotriva metalelor și nici nu le poate elimina din organism. Astfel că, de-a lungul anilor, se pot acumula mici cantități de aluminiu suficient de periculoase pentru a favoriza apariția unor afecțiuni grave.

Studiile din ultima vreme au arătat că aluminiul este răspunzător pentru tulburări digestive și ulcere, pentru greață și balonări, dar și pentru Parkinson sau Alzheimer. La copii poate da constipație, apatie și chiar retard, afectând dezvoltarea celulelor nervoase.

Ambalajele de aluminiu. Utilizare și precauții

Aluminiul devine cu adevărat periculos în primul rând la temperaturi ridicate.

Nu mai coace friptura acoperită cu folie de aluminiu și nu mai folosi această folie pentru a face pește la grătar.

Nu mai bea sucuri sau bere din cutiile de aluminiu care s-au încins la soare, la peste 35 de grade, chiar dacă ulterior le-ai pus la frigider.

Aluminiul are un punct scăzut de topire și la temperaturile din cuptor poate migra în alimentele pe care le-ai pus la copt. Ține cont și de faptul că alimentele acide, precum sucul de roșii sau sucul de lămâie, dizolvă folia de aluminiu, iar moleculele de metal ajung în mâncarea ta.

Chiar dacă este o cantitate mică, este bine să fii prudentă și să folosești cât mai rar ambalajele din aluminiu și numai la rece. Cumpără doar sucuri sau bere de calitate, care sunt ambalate în cutii de aluminiu protejate la interior de un lac rezistent, care nu permite deteriorarea metalului.

foto: 123rf.com