Atenție de unde cumperi și cum pregătești salata verde! Pe frunzele ei umede se dezvoltă tot felul de bacterii periculoase, precum Clostridium sau E.coli. O dovadă care trebuie să îți dea de gândit sunt focarele de infecție care au fost înregistrate în ultimii ani.

Atenție la salata verde ambalată

În urmă cu doi ani, focarul de infecţie cu Cryptosporidium, apărut în Marea Britanie şi Scoţia în urma consumului de salată verde, a afectat 300 de persoane care au avut nevoie de spitalizare. Cryptosporidium, numit adesea pe scurt crypto, este un microparazit care se găsește în apă, în sol, pe fructe și legume, pe mâinile noastre murdare. Acest parazit colonizează stomacul și provoacă dureri abdominale, vomă și diaree apoasă. Simptomele pot persista mai mult de două săptămâni, dacă nu se face un tratament corect.

E coli este o bacterie care, dacă se dezvoltă în intestine, provoacă diaree, dureri abdominale severe, greață și vărsături. Un focar cu E coli din salata verde a fost înregistrat recent în Statele Unite, unde oamenii au fost sfătuiți să nu mai cumpere această legumă, dacă nu au o sursă sigură. Un alt focar răspândit de salata verde în Statele Unite a fost legat de bacteria Listeria, care provoacă listerioza. Boala se poate manifesta uneori și la 2 – 3 săptămâni după infectare și provoacă dureri de cap, dureri de stomac, greață, vărsături puternice. Pe măsură ce afectează sistemul nervos ea produce convulsii și confuzie.

Cum ajung bacteriile periculoase în salata verde

Majoritatea microbilor și paraziților din salată provin din sol, care este îngrășat cu îngrășăminte naturale, de la animale. Dar o bună parte din bacteriile periculoase ajung în salata verde în timpul procesului de recoltare și ambalare de pe mâinile murdare ale lucrătorilor sau din instalațiile neigienizate.

Evită cât poți de mult salata verde ambalată în folie sau caserole. Cumpără salată verde de la producătorii locali și ai grijă să o speli foarte bine cu apă rece.

Majoritatea microbilor și paraziților este rezistentă la frig, astfel că păstrarea salatei la frigider o zi sau două înainte de consum nu garantează că microbii au fost distruși de temperaturile scăzute.

Cum speli salata verde în mod corect

Frunzele de salată pot ascunde nu doar melci și viermișori, pe care îi poți curăța ușor cu apă. Bacteriile periculoase nu pot fi distruse doar cu apă. Din contră, unele dintre ele, așa cum este  E coli, se înmulțesc rapid pe frunzele de salată umede, la temperatura camerei.

Una dintre cele mai bune metode să eviți pericolul de contaminare este să speli salata frunză cu frunză.

Desprinde frunzele de pe cotor, spală-le cu jet de apă rece la robinet cât mai bine. Pregătește un bol mare cu apă rece și oțet, scufundă frunzele două minute în acest bol și apoi pregătește-le pentru salată.

Oțetul poate distruge o parte din microbii prezenți pe frunze, iar apa rece poate îndepărta mulți agenți patogeni.

Ai grijă să te speli foarte bine pe mâini cu apă și săpun înainte de a pregăti salata! Igiena mâinilor și igiena alimentară sunt foarte importante și pot preveni o serie largă de boli de natură bacteriană.