Uneori, micul tău patruped te surprinde cu cine știe ce comportament pe care nu reușești să îl înțelegi. Se târăște cu coada lipită de covor prin toată sufrageria, se învârte în jurul cozii sau urlă fără motiv. Iată ce spun specialiștii despre comportamentul ciudat al câinelui.

De ce se învârte în jurul cozii

Sigur că fiecare stăpân are explicațiile lui: ba că micul patruped se plictisește, pentru că nu are cu cine să se joace, ba că se amuză singur, ba că se teme că este urmărit de coadă… Dar puțini stăpâni știu că acest comportament poate fi determinat de o suferință. Câinele ar putea avea o boală care îi dă dureri periodice, iar afecțiunea ar putea fi localizată în partea din spate a corpului sau chiar în zona glandelor perianale.

Urlă din senin!

Ei bine, nu chiar din senin. Câinele tău urlă cu un motiv. De obicei, imită sunete stridente din jurul lui, precum sirena unei salvări sau claxoanele unui vecin nerăbdător. Este posibil să audă un alt câine care urlă și atunci începe și el, din motive camaraderești.

Urlatul mai poate să fie legat și de o boală care îi dă dureri, mai ales dacă se repetă des și câinele este apatic sau refuză să mănânce. În acest caz, trebuie neapărat să faci o vizită veterinarului.

Comportamentul ciudat al câinelui

De ce se târăște cu fundul pe covor

Câinii sunt destul de curați și nu suportă mizeria în blăniță după ce și-au făcut nevoile. Este posibil să se simtă murdar și, frecându-și fundul de covor, încearcă să se curețe. Mai poate fi vorba și de un motiv mult mai serios și anume paraziți care îi dau mâncărimi.

Dacă se freacă des cu fundul de pardoseală, nu mai sta pe gânduri pentru că nu este doar un moft. Mergi la veterinar și fă analizele necesare pentru depistarea paraziților intestinali.

De ce te linge pe mâini și pe față

Acest gest, chiar dacă pe unii stăpâni îi enervează, nu face parte din comportamentul ciudat al câinelui. Este unul absolut normal pentru el, deoarece linsul înseamnă afecțiune. Câinele îți transmite că este atașat de tine, dar că are nevoie de mângâierile și de atenția ta. Prin acest comportament îți cere să te joci cu el și să fii atent la tot ceea ce vrea.

Pe de altă parte, dacă este prea insistent, așa cum se întâmplă în cazul câinilor de talie mică, este posibil să îi placă gustul pielii tale. Lingându-te pe mâini, el realizează o legătură afectivă și oferă protecție, așa cum își linge puii să îi protejeze cu mirosul lui, să se știe că sunt ai lui și îi apără.

De ce se sprijină de piciorul tău

Mulți pui de câine au acest comportament. Stau în șezut, sprijiniți de piciorul stăpânului în care au încredere și la care caută protecție. Dar unii câini își păstrează comportamentul acesta care denotă nesiguranță și la vârsta adultă. Fie că se obișnuiesc să se sprijine de stăpân în spațiile publice, fie că se tem de alți câini, de oameni sau de mașini.

Comportamentul ciudat al câinelui trebuie să îți dea de gândit și să observi cum se manifestă fricile lui. Dacă are acest comportament, trebuie ajutat să capete încredere în el și un dresor ar fi cea mai bună soluție.

sursa foto: 123rf.com