Limbajul cozii pisicilor este subtil și deosebit de complex. Fiecare pisică are stilul ei, dar există câteva indicii comune care te ajută să descifrezi ce vrea pisica ta când dă din coadă.

Cine are pisică, știe deja că ea comunică foarte mult folosindu-și coada. O pisică prietenoasă și bucuroasă că te vede va veni spre tine cu ochii mari și concentrați asupra ta, cu urechile îndreptate în față, cu un mers ușor, coada pe sus, balansând vârful cozii ușor dintr-o parte în alta.

Coada, instrument de comunicare

Coada pisicilor are mai multe funcții, dar cele mai importante sunt funcția de echilibru și funcția de comunicare cu celelalte pisici, dar și cu animale din alte specii. Coada micilor feline este compusă din 20 de vertebre suple și subțiri, conectate prin mușchi și articulații deosebit de fine, capabile de mișcări ondulate și precise.

Coada pisicilor are ramificații nervoase complexe, astfel încât ea transmite o mulțime de informații despre mediul înconjurător, de la textura obiectelor pe care le atinge, la curenții de aer și mișcările subtile din spatele pisicilor. Se poate spune, pe bună dreptate, că pisicile mai au un ochi la spate datorită cozii lor sensibile.

Ce poți afla când pisica ta dă din coadă

Coada ridicată

Dacă pisica ta merge relaxată cu coada ridicată, înseamnă că este mulțumită și că își supraveghează teritoriul. Ea mai arată încredere în cei din jur și arată că este prietenoasă. Dacă în acest caz face o mișcare iute din vârful cozii și te privește liniștită, înseamnă că vrea atenție, că vrea să fie mângâiată sau că este foarte mulțumită de ceea ce a primit.

Coada curbată spre vârf

Această poziție îți arată că este relaxată, dar că este interesată de ceva care nu reprezintă un pericol pentru ea, doar simplă curiozitate. Poate fi interesată de tine, dacă porți un parfum nou sau dacă scoți din sacoșe diverse alimente sau poate fi interesată de un obiect nou care a apărut în casă.

Coada coborâtă spre labe

De cele mai multe ori, coada coborâtă arată o stare de spirit agitată, nemulțumire, nervozitate sau teamă. Coada poziționată în jos, corpul rigid, urechile ațintite și privirea fixă este de obicei poziția unei pisici care este pregătită să atace, dacă nu este lăsată în pace. Coada coborâtă, băgată ușor între picioare, este poziția care îți arată că îi este frică, se simte dominată și se pregătește să o ia la fugă.

Coada care se mișcă rapid ca un bici

Dacă pisica dă din coadă rapid, nervozitatea ei este maximă și trebuie lăsată în pace să se calmeze sau trebuie să o ajuți eliminând din calea ei obiectul de care îi este teamă. Un asemenea gest apare când pisica întâlnește un alt animal pe care nu îl agreează pe teritoriul ei.

Coada înfășurată în jurul labelor

Este o poziție care arată că pisica nu este sigură pe ea, că este un pic nervoasă și nu știe ce decizie să ia. O poți chema cu o gustare delicioasă, pentru a-i îndepărta teama, sau o poți lăsa să se relaxeze singură.

Coada balansându-se în dreapta și stânga

Dacă pisica ține coada pe la jumătatea labelor din spate și o balansează ușor dintr-o parte în alta, înseamnă că este concentrată să miroasă și să analizeze ceva nou. Este curioasă, dar este și iritată și ar putea ataca, dacă se simte în pericol.