Știi deja că tigaia din fontă trebuie unsă cu puțin ulei și încinsă de mai multe ori la foc potrivit înainte de a o folosi prima dată. Tratamentul acesta face tigaia antiaderentă și dă un gust senzațional fripturilor sau omletelor.

De câte ori o speli, folosește doar apă fierbinte. Detergentul de vase va intra în porii fontei și apoi va ajunge în mâncarea ta. De aceea, tigaia de fontă trebuie curațată doar cu apă, apoi unsă iar cu foarte puțin ulei și încinsă la foc mic. La final, când se răcește, șterge excesul de grăsime cu un șervețel de hârtie și pune-o în cămară. Dacă nu e bine unsă și arsă, tigaia din fontă va afuma mâncarea și se va curăța foarte greu.

Pentru a păstra suprafața lucioasă și non aderentă a tigăii, trebuie să știi că există câteva alimente pe care nu le poți găti niciodată în fontă. Iată de ce!

Preparatele cu sos de roșii atacă fonta

Acidul din sosul de roșii va deteriora suprafața lucioasă a fontei, iar preparatele pot căpăta un gust ușor metalic. Nu prăji niciodată în tigaia din fontă carne tocată cu sos de roșii, legume cu sos de roșii, spaghete sau orice alt preparat care conține roșii.

Vinul strică gustul, dacă îl folosești în tigaia din fontă

Dacă vrei să stropești friptura cu vin când o prăjești sau dacă a stat într-o marinată cu vin și oțet, nu folosi tigaia din fontă! Fiind acid, vinul va interacționa cu fonta și carnea ca căpăta un gust metalic.

Deserturi și aluaturi dulci

Teoretic, numeroase plăcinte și tarte cu aluaturi crocante ies delicioase în tigaia din fontă. Dar ține cont că fonta absoarbe aroma de ceapă, de usturoi și de condimente iuți de la celelalte preparate, iar aceste arome tari vor ajunge în desertul tău aromat, ceea ce nu va fi deloc plăcut. Poți găti doar plăcinte cu umpluturi sărate.

Carnea delicată de pește se face mai bine la inox

Nu folosi tigaia din fontă pentru pește. Carnea fină și cu foarte puțină grăsime se poate lipi de tigaie și îi va strica rostul. Pentru tigaia din fontă sunt indicate fripturile suculente, cu mai multă grăsime decât carnea de pește.

sursa foto: Shutterstock