Fructele și colacii erau la mare căutare în pomul de Crăciun, și pe meleagurile noastre, și prin Germania, Franța sau America. Gospodinele mai înstărite alegeau mere roșii, frumoase, și le scufundau în zahăr topit, să fie dulci și lucioase.

Colacii se ungeau cu miere și se presărau cu nucă, apoi erau agățați în brad, de unde ajungeau imediat în traista colindătorilor.

Cine a făcut pomul de Crăciun pe la țară, la bunici, poate știe că era și la noi o modă, acum 30 – 40 de ani, să îmbraci nucile în poleiala de la ciocolată și să le atârni pe post de globuri.

Nemții preferau turta dulce și pișcoturile

Biscuiții, pișcoturile și mai ales turta dulce decorate toate cu glazură de zahăr colorat se numărau printre cele mai îndrăgite decorațiuni de brad în Germania. În preajma Sărbătorilor se găseau din abundență la brutării și erau destul de ieftine.

Știuleții de porumb, în casele sărace din America

Prin secolele XVIII – XIX, familiile mai sărace din State decorau bradul cu mici știuleți de porumb, cu fructe și covrigei. Și prin gospodăriile românești de la țară se făceau ghirlande albe din floricele de porumb și se împodobeau crengile pomului.

Păsări, și vii, și împăiate

Surprinzător, dar uneori se foloseau păsări vii, închise în colivii de mici dimensiuni pentru a decora bradul. Preferați erau canarii, care cântau foarte frumos dimineața, numai că puține păsări reușeau să supraviețuiască în aceste condiții sărbătorilor. Păsările împăiate erau și ele folosite drept decorațiuni, mai ales în secolul al XIX, când taxidermia devenise o artă fascinantă pentru publicul larg.

Zăpadă artificială din mică pentru pomul de Crăciun

Vă mai aduceți aminte când foloseam și noi mică să ne decorăm pereții? Este vorba despre acel mineral din grupa silicaților, strălucitor, dar cu efecte toxice. În Marea Britanie, spre sfârșitul anilor 1900, oamenii presărau mică peste crengile bradului, după ce le dădeau mai înainte cu o substanță adezivă. S-a descoperit destul de repede că mica are efecte toxice asupra plămânilor și produce grave leziuni asupra organelor interne, astfel că zăpada artificială cu mică a dispărut repede din magazine.

Piatra de alaun, pe post de țurțuri

Americanii mai foloseau și pudra de alaun pentru a face decorațiuni cristaline pentru brad. Rupeau câteva crenguțe mici din pomul de Crăciun și le scufundau într-o găleată cu pudră de alaun, apoi adăugau apă. Când se uscau, crenguțele arătau ca și cum ar fi acoperite cu gheață și străluceau în lumina lumânărilor.

sursa foto: 123rf.com