Legumele congelate în sistem industrial, imediat după recoltare, sunt la fel de gustoase și sănătoase precum cele proaspete. Dar acasă nu putem folosi metodele sofisticate din fabrică. În schimb, putem folosi o metodă ușoară, care distruge bacteriile și germenii patogeni și congelează legumele fără să își piardă calitățile.

Folosește apa clocotită

Cele mai multe legume care se țin la congelator, trebuie curățate, spălate cu apă rece și scufundate pentru 2 secunde într-un vas cu apă clocotită, apoi în alt vas cu apă rece plină cu gheață.

Apa clocotită distruge cele mai multe bacterii care se înmulțesc pe coaja legumelor și le poți congela fără riscuri. Multe legume sunt stropite cu pesticide, altele pot avea E-coli sau bacterii și mucegaiuri din depozitele în care sunt ținute înainte de vânzare. Este indicat să le cureți bine înainte de congelare.

Iată ce legume se țin la congelator pe termen lung

Asparagus, boabele de fasole, boabele de mazăre, păstăile de fasole și de mazăre, morcovii, țelina, păstârnacul și boabele de porumb dulce se curăță bine de coajă, dacă e cazul, se feliază, să spală cu apă rece apoi se scufundă în apă clocotită și din nou în apă rece.

Se pot congela în cantități mici, în pungi speciale pentru congelator.

Legumele delicate pot fi și ele congelate

Ardeii grași, roșiile, cubulețele de dovleac, vinetele tăiate cubulețe, ciupercile sau castraveții, chiar dacă au o pulpă moale și delicată, pot fi congelate după ce sunt bine spălate în apă cu gheață. Se șterg de apă cu șervețele de hârtie și se congelează timp de câteva săptămâni.

Varza și legumele înrudite cu ea

Ai spune că legume precum varza, conopida, varza de Bruxelles sau broccoli nu se pot congela fără să le distrugi textura crocantă a frunzelor. Este adevărat că după decongelare nu le mai poți folosi pentru o salată proaspătă, dar pot fi gătite la cuptor în multe feluri delicioase.

Aceste legume se taie bucăți mari, se spală în apă rece, se lasă să se scurgă și apoi se congelează. Broccoli poate fi pus în apă clocotită înainte de a se pune la congelator în pungi de plastic sau în caserole.

foto: 123rf.com