Cele mai robuste plante și legume pe care le poți sădi în luna martie sunt rădăcinoasele și aromaticele cu tulpina lemnoasă. La mijlocul acestei luni, dacă pământul s-a dezghețat și poate fi săpat cu ușurință, se pot cultiva pătrunjelul de rădăcină, păstârnacul, salata verde, ridichile, arpagicul, usturoiul, morcovii, busuiocul și cimbrul.

Cum grăbești cultura de legume în luna martie

Legumele menționate mai sus, în special rădăcinoasele, dar și arpagicul pentru ceapă sau usturoiul, se vor dezvolta mult mai repede dacă le sădești într-un solar acoperit, care nu trebuie să fie încălzit.

O altă metodă să grăbești răsadurile, este să cultivi semințele pe straturi de pământ înălțate cu aproximativ 5 cm de la sol și să le acoperi cu paie, apoi cu folii lungi de plastic, folosite pentru solarii. În timpul zilei, când soarele este puternic și atmosfera se încălzește, poți îndepărta câteva ore foliile, pentru ca micile răsaduri să beneficieze de lumina naturală.

Un truc util pentru semințele de rădăcinoase

Legumele rădăcinoase precum morcovii, păstârnacul sau pătrunjelul de rădăcină cresc mai mari dacă sunt semănate rar. Ele au nevoie de spațiu să se dezvolte, de aceea, după ce răsar primele plăntuțe trebuie să începi să le rărești. Dar munca aceasta este foarte migăloasă și cere mult timp.

Există însă un truc care te ajută. Înainte de a răsădi semințele, amestecăle într-o cutie cu mult nisip curat și strecurat prin sită. Semințele se vor împrăștia de la sine la distanță mai mare în sol, datorită grăunțelor de nisip.

Cartofii, o cultură delicată pentru luna martie

Mulți cultivatori se grăbesc să semene bulbii mici de cartofi de îndată ce se topește zăpada. Cu toate acestea, pământul umed și rece nu este potrivit pentru această cultură. Ei pot fi semănați în martie, doar dacă temperatura trece de 7 grade noaptea, iar pământul este uscat și bine drenat. Cartofii se cultivă totuși mai bine în luna aprilie.

sursa foto: 123rf.com

Dacă vrei să știi mai multe despre rădăcinoase exotice, vezi mai multe despre taro