În septembrie trebuie să înceapă curățenia de toamna în grădină. Trebuie tăiate toate plantele ofilite, curățați pomii fructiferi, după ce ai cules fructele, și săpate zonele în care pământul s-a tasat și s-a uscat de-a lungul verii.
Dar curățenia trebuie să vină la pachet cu lucrările de îngrijire și cu îngrășămintele necesare plantelor pentru anul viitor. În magazinele de specialitate se găsesc pachete special concepute cu îngrășăminte de toamnă pentru flori, pentru gazon și pentru pomii fructiferi. Pe lângă acestea, sunt mult mai importante îngrășămintele organice precum gunoiul de grajd, compostul sau turba.
Cum îngrijești pomii fructiferi toamna în grădină
Spre sfârșitul lunii septembrie, este bine să te ocupi de pomii fructiferi, să tai crenguțele care se intersectează în mijlocul coroanei și să înlături ramurile bolnave. Tăieturile se badijonează cu ulei de protecție împotriva dăunătorilor.
Se sapă apoi jumătate de metru în jurul tulpinilor și se adaugă grunoi de grajd bine mărunțit, uscat și curat, provenit de la o sursă sigură, fără ouă de insecte. Se poate pune și compost, aproximativ 2 lopeți la fiecare pom. Se poate adăuga un tutore din lemn solid, în cazul în care pomii sunt tineri și pot fi afectați de vânturile puternice de iarnă.
Îngrășămintele recomandate pentru trandafiri
Tufele de trandafiri se scurtează cu o treime și se curăță de toate crengile bolnave. Se sapă la rădăcina lor și se adaugă câte o lopată de gunoi de grajd bine mărunțit. În primăvara viitoare, trandafirii vor crește mai viguroși.
Se mai pot adăuga îngrășăminte solide din comerț, cu minerale speciale pentru trandafiri. Ține cont de cantitățile menționate pe etichetă, să nu pui niciodată îngrășămintele chimice după ureche pentru că riști să distrugi plantele.
Grădina de bulbi
Zonele din grădină în care ai bulbi de flori precum ghiocei, narcise, zambile sau lalele trebuie și ele săpate în septembrie, înainte să înceapă ploile de toamnă. Se scot bulbii și se separă cei mai mari și viguroși de bulbilii mici, care nu au șanse să mai crească peste iarnă sau să reziste gerului.
Se adaugă în pământ turbă și gunoi de grajd, aproximativ 2 lopeți la 1 metru pătrat, și se amestecă bine îngrădămintele. Dacă terenul este argilos, se poate adăuga o cantitate potrivită de nisip curat și fin, care ajută rădăcinile plantelor să se dezvolte mai ușor anul viitor.
Se replantează bulbii sănătoși la o adâncime de 5 – 7 cm și se acoperă cu pământ și apoi cu un strat de compost bine afânat.
Gunoiul de la păsări
Dacă poți obține gunoi bine uscat și mărunțit de la fermele de păsări, acesta este cel mai bogat în nutrienți pentru plante. Se poate adăuga ca atare toamna în grădină sau înmuiat în apă și diluat. Se pune atât la pomii fructiferi, cât și la legume sau flori. Cantitatea folosită trebuie să fie redusă, spre exemplu o cană la 1 metru pătrat de teren sau diluat în apă 500 g la 10 litri.
Fiind hrănite cu semințe și vegetale, păsările produc cel mai bogat îngrășământ natural pentru grădină, cu atât mai bun dacă este adunat de la păsările crescute liber, într-o curte la țară.
sursa foto: 123rf.com