Este natural ca un copil să aibă întrebări despre tatăl lui. Totodată, pentru mamă este dureros, dar nu poate ignora curiozitatea celui mic. Ce îi spui copilului despre tatăl absent? Dacă ești în această situație, ar fi bine să fii pregătită să știi ce să răspunzi, cum și când e cazul să ai aceste discuții. De obicei, curiozitatea despre părintele absent apare în momentul în care începe grădinița și vede familiile altor colegi.

Ce îi spui copilului despre tatăl absent: Pregătește răspunsul

Gândește-te din timp care ar putea fi întrebările copilului și care ar putea fi răspunsurile tale. Este nevoie de explicații, dar este bine ca acestea să nu fie lungi. Evită să fii critică la adresa fostului partener. Găsește câteva calități și lucruri bune pe care le-a făcut fără să cazi în capcana idealizării și creării unei povești nerealiste. Ca explicații ale faptului că nu e prezent, îi poți spune faptul că nu se simțea încă suficient de matur să fie tată, că lucrează departe sau că avea nevoie de timp să-și rezolve niște probleme. Aceste fapte ar trebui să-i dovedească micuțului că nu a fost el cauza plecării lui. Spune adevărul, dar nu intra în prea multe detalii. Nu vorbi despre sentimentele și temerile tale. Rezumă-te la faptele pe care i le poți împărtăși.

Citește și: Cum îi explici copilului ca divorțați

Spune adevărul despre tatăl absent

Atunci când vine timpul, ar fi bine să fii deschisă, să nu amâni discuția spunând că e prea mic. Atitudinea ar fi bine să fie, pe cât posibil, relaxată. Nu este un mare secret și nici o tragedie. E un fapt de viață, chiar dacă unul cu multe elemente negative. Opinia psihoterapeutului Cristina Ion-Rădulescu este că ”ar trebui să-i spui ceva cât mai aproape de adevăr, împachetat astfel încât el să poată înțelege, fără să-i provoci vreo rană sau să-l împovărezi cu greutatea emoțională dusă de tine (abandon, respingere etc.). Nu este de dorit să îi spui copilului că „tati nu ne iubește, nu te-a vrut, ne-a abandonat” etc.” Cu toate aceste, e foarte posibil ca micuțul să o ia personal, să-și imagineze că tatăl a plecat din cauza lui. De aceea, este bine să-l asiguri că nu este așa și să-i explici, pe cât posibil că este o problemă care vă privește doar pe voi, cei mari.

Ce nu îi spui copilului despre tatăl absent

Nu este bine să-i spui minciuni, pentru că ar putea să le afle. ”De multe ori, femeile aleg să fie mame singure fără ca măcar să-și informeze partenerii, caz în care poate exista oricând riscul ca tatăl să afle și să ceară test de paternitate. Ori dacă deja i-ai spus minciuna că tata a murit, de exemplu, cum scoți cămașa când instanța stabilește și drept de vizită?”, obiectează specialistul. Există și situații în care mamele aleg să nu declare tatăl de teama amenințărilor acestuia că i-ar putea lua copilul. Există bărbați care fac acest joc pentru a scăpa de responsabilități, iar unii chiar reușesc. Resentimentele mamei sunt mari, dar nu ar fi bine ca micuțul să afle toate amănuntele.

Protejează-l de respingere

”Dacă tatăl știe și refuză să își asume paternitatea, e bine să-l protejezi de respingere și să pui accent pe faptul că tu cu el (cu copilul) formați o echipă imbatabilă care se descurcă în orice situație, fără să menționezi lipsa implicării tatălui. Când crește, vede singur aceste aspecte și dacă întreabă, e bine să îi spui fie ca nu era pregătit să fie tată,  fie că, de fapt, adulții nu s-au înțeles. Subliniază faptul că despărțirea voastră nu are nicio legătură cu sarcina, că neînțelegerea adulților vine din alte considerente. Ideea e să pui cât mai puțin sentiment de vinovăție în sufletul copilului sau deloc, dacă poți.)”, spune psihoterapeutul.

Citește și: Tatăl, neimplicat în viața copilului

Vorbește calm despre tatăl absent

”Întâi și întâi, tu ca mama îți rezolvi problemele afective legate de situația în care te afli, ca să poți crește apoi un copil sănătos emoțional. Ce îi spui copilului despre tatăl absent? El va pune întrebări o perioadă.

Psihoterapeut Cristina Radulescu IonDacă răspunzi fără furie, fără accese de plâns sau alte manifestări pe care cel mic nu le înțelege, dar care îl încarcă, atunci va creste fericit alături de tine. Totodată, dacă nu e posibil ca tatăl să se implice în creșterea lui, este bine să existe un bunic, unchi, străbunic sau un prieten în a cărui familie se simte bine și îi place să petreacă timp, pentru a împlini și nevoia de model masculin,” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Sursa foto: 123rf.com