Pentru unele gospodine, mâncarea de bame pare ceva exotic. În realitate, aceste legume au păstruns de multă vreme în România și multe bucătărese au descoperit ce gust au bamele și cum le pot folosi în diverse preparate.

Bamele sunt apreciate în primul rând pentru gustul lor dulce-acrișor și textura catifelată. Ele pot fi gătite cu diverse legume, rădăcinoase și verdețuri, cu diverse sosuri, fie ele mai dulci sau mai picante. Dacă te întrebi ce gust au bamele, încearcă să cumperi câteva bame proaspete și să le gătești cu păstăi verzi de fasole, cu morcovi, cartofi și ardei gras, într-un sos de roșii acrișor. Vei descoperi că sunt delicioase!

De unde vin bamele

Bamele se numără printre cele mai vechi păstăi comestibile cunoscute de om și sunt originare din Etiopia. Încă din Antichitate s-au răspândit în Egipt și în Orientul Mijlociu, apoi în Asia și Europa.

Ca o curiozitate, ele fac parte din familia hibiscusului, acest mic arbust care ne oferă soiuri aromate de ceai, dar și flori deosebit de frumoase.

Numele științific al plantei este Hibiscus esculentus, iar în limba engleză le vei găsi sub numele de okra. Bamele cresc înalte aproape până la 1,5 – 2 metri, au frunze mari, rotunde, cu marginea dantelată și flori albe foarte frumoase, de forma unor clopoței. Florile au câte cinci petale albe sau crem, iar la bază au o pată roșie. Sunt la fel de frumoase precum florile de hibiscus, dar de două ori mai mici.  

Ce gust au bamele

Păstăile de bame sunt alungite și verzi, ajung la dimensiuni cuprinse între 5 și 10 cm și conțin semințe mici și albe, foarte moi. Bamele se culeg și se consumă cât sunt verzi, fragede și suculente. Dacă încep să se coacă, capătă o consistență cauciucată și nu mai au gustul dulce.

Câtă vreme bamele sunt verzi, ele au o consistență moale și gust dulceag, diferit de al păstăilor, dar plăcut.

Trebuie să mai știi că bamele sunt acoperite de perișori mici, aspri, drept pentru care nu toată lumea le agreează. Dar acești perișori nu se mai simt după ce sunt fierte sau prăjite.

Beneficiile pentru sănătate

Bamele conțin substanțe nutritive esențiale, flavonoide și antioxidanți, vitamina C, dar și vitaminele A, K, E, B1, B2 și B3. De asemenea, bamele sunt bogate și în minerale precum calciu, potasiu, magneziu, fosfor, fier, zinc, cupru, mangan, seleniu și acid folic.

Cuercitina, lecitina și catecina pe care le conțin bamele sunt considerate elemente nutritive esențiale care pot combate apariția cancerului.

Iată ce conține o porție de 100 g de bame

  • 33 calorii
  • 1.9 g proteine
  • 0.2 g grăsimi
  • 7.5 g carbohidrați
  • 3.2 g fibre
  • 1.5 g zahăr
  • 31.3 mg vitamina K
  • 299 mg potasiu
  • 7 mg sodiu
  • 23 mg vitamina C
  • 0.2 mg tiamină
  • 57 mg magnesiu
  • 82 mg calciu
  • 0.215 mg vitamina B6
  • 60 mcg de folați
  • 36 mcg vitamina A

Bamele sunt legume valoroase pentru sănătate și merită introduse în alimentație. Ele sunt bune pentru digestie, având un conținut ridicat de fibre ușor de digerat. Dacă sunt fierte sau gătite la aburi, sunt recomandate pentru problemele de digestie precum balonarea.  

Datorită concentrației mari de vitamina A și antioxidanți, bamele sunt considerate legume bune pentru vedere și pentru a menține acuitatea vizuală cât mai mult timp la vârsta a doua.

Totodată, vitamina A, vitamina C și antioxidanții din bame sunt benefici pentru sănătatea pielii și pentru protecția ei față de razele nocive ale soarelui.

Datorită faptului că sunt o sursă bună de potasiu și magneziu, bamele sunt considerate legume bune pentru persoanele care au probleme cu tensiunea arterială, deoarece ele contribuie la reglarea acesteia și împiedică depunerile de colesterol.

Contraindicații

Pe lângă numeroasele elemente nutritive benefice, trebuie să reținem că bamele sunt o sursă bogată de oxalați, iar aceste substanțe se depun în rinichi și în vezică, aderând la nisipul și pietrele deja acumulate. Persoanele care suferă de pietre la rinichi și infecții urinare este bine să consume cantități mici de bame.

Cum se pregătesc bamele

Aceste păstăi cu semințe foarte mici și albe conțin un mucilagiu care este benefic pentru digestie și pentru organism. Dar multe gospodine se feresc să gătească bame tocmai din cauza mucilagiului și a perișorilor aspri care acoperă suprafața păstăilor. Pregătirea bamelor are un mic secret, care le face gustoase.  

Bamele fragede se spală bine, se curăță de cotoare și se fierb în apă cu sare și câteva linguri de oțet. Păstăile se fierb numai 5 minute după ce apa a dat în clocot, apoi se clătesc de mai multe ori cu apă rece și mucilagiul dispare.

Bamele fragede pot fi pregătite la cuptor, la aburi, pot fi prăjite sau fierte. De asemenea, bamele pot fi murate în oțet și pot fi folosite la salate. Bamele prăjite cu făină și ou sunt delicioase, iar aceasta este una dintre rețetele preferate în bucătăria românească. Bamele prăjite, așa cum se fac și dovleceii prăjiți, devin și mai bune cu un strop de usturoi.

În general, bamele pot fi folosite în supe creme de legume, în garnituri și tocănițe, cu sosuri de roșii picante sau cu orez basmati. Cea mai populară în România este mâncarea de roșii cu bame, care are un gust dulce-acrișor și devine foarte gustoasă dacă i se adaugă usturoi și mărar verde.

foto: Pexels.com