Majoritatea persoanelor fără experiență în ale grădinăritului crede că este suficient să sapi o groapă, să pui apă și să plantezi pomii fructiferi. Dar, primăvara, constată că pomii lor nu au niciun mugure. Fie le-au putrezit rădăcinile de la ploile toamnei, fie au degerat. Iată cum poți evita aceste greșeli și cum poți avea pomi sănătoși și viguroși primăvara viitoare.

Cum se sapă groapa pentru pomi

Ferește-te să sapi o groapă prea adâncă. Trebuie să fie doar cu o palmă mai lungă decât coletul de rădăcini al pomului. În schimb, este bine să fie mai largă decât coletul de rădăcini, pentru a adăuga material săditor de bună calitate în jurul rădăcinilor. Ca regulă generală, groapa trebuie să fie de trei ori mai largă decât diametrul coletului de rădăcini.

Cum pregătești pomii fructiferi

Este obligatorie scurtarea rădăcinilor groase cu o treime, îndepărtarea rădăcinilor bolnave și apoi mocirlirea lor. Se face un material moale din apă, mraniță și gunoi de grajd, preferabil balegă de vacă, și se înmoaie rădăcinile pomului.

Mocirlirea are rolul de a vindeca rădăcinile tăiate, de a omorî ciupercile și mucegaiul și de a le ajuta să se prindă în sol.

Cum se plantează corect

Pomii fructiferi se plantează la același nivel la care au stat în pământ și în pepinieră. În groapă se pune mai întâi un strat de mraniță, nisip și pământ bine afânat, se poate adăuga puțin gunoi de grajd bine uscat și fărâmițat, și apoi pomul.

Rădăcinile subțiri se răsfiră, să nu stea înghesuite și se acoperă bine cu un strat de pământ. Se tasează cu piciorul și se adaugă iar pământ și gunoi de grajd sau compost de bună calitate și se tasează bine, astfel încât să nu rămână goluri pe lângă rădăcini.

Se toarnă două găleți de apă și se face un mușuroi în jurul tulpinii pentru a proteja rădăcinile de îngheț.

sursa foto: 123rf.com