Umiditatea din locuință poate favoriza apariția mucegaiului pe pereți și prin zonele mai puțin aerisite. Pe de altă parte, nu este indicată nici pentru sănătatea ta. Chiar dacă folosești aparate care extrag umezeala din atmosferă, ar fi bine să cultivi și câteva plante care preferă umiditatea și care purifică aerul din casa ta.

Crinul păcii sau Spathiphillum

Este o plantă ușor de îngrijit și fără prea mari pretenții. Crește repede, se dezvoltă armonios și are flori elegante de culoarea untului. Îi trebuie, însă, un mediu umed și trebuie udată frecvent, mai ales dacă o ții într-o cameră bine încălzită.

Crinul păcii are nevoie de pământ umed în permanență, dar ai grijă să nu băltească apa în farfuria ghiveciului. Frunzele lui au capacitatea de a absorbi o cantitate mare de umezeală din aer și de a descompune, totodată, substanțele toxice purificând aerul din locuință.

Palmierul pitic sau Chamaedorea

Este un palmier de talie mică, ușor de cultivat la ghiveci, care preferă spațiile umbroase și umede. Are frunze deosebit de frumoase și elegante, de un verde strălucitor, care înveselesc orice încăpere.

Palmierul pitic trebuie udat des, astfel încât pământul să fie mereu reavăn, dar să nu fie îmbibat de apă. Frunzele lui absorb o mare cantitate de apă și din aer, ceea ce le ajută să crească rapid. Vara, în zilele caniculare și uscate, se recomandă să fie pulverizat cu apă.

Plante care absorb umiditatea din locuință

Iedera

Este o mare iubitoare de apă și crește frumos dacă este cultivată în ghivece suspendate. Este bine să o atârni de tavan sau să pui ghiveciul într-un loc înalt, lângă fereastră, în spațiile cele mai umede din casă. Nu are nevoie de prea multă lumină direct de la soare, iar iarna se obișnuiește imediat cu spațiile mai întunecoase. Crește repede, iar tulpinile trebuie prinse din loc în loc pe un suport, ca să nu se rupă.

Ficusul de cauciuc

Este foarte rezistent și prea puțin pretențios, acomodându-se ușor în orice mediu. Dar cel mai mult îi plac spațiile încălzite și umede, astfel că va absorbi și umezeala din casa ta. Ficusul trebuie udat frecvent, astfel încât pământul să fie mereu ușor umed, chiar dacă îl mai lași din când în când să se usuce la suprafață. Îi trebuie, însă, multă lumină pentru a crește simetric și armonios. Altfel, tulpina se va lungi și frunzele vor fi prea rare.

Tillandsia sau Pana roz

Este o plantă originară de la tropice, care se hrănește cu apa și nutrienții pe care îi extrage din aer. În mediul ei natural crește pe scoarța copacilor, dar la ghiveci este cultivată pe un substrat format din scoarță și resturi vegetale. Are nevoie de multă lumină și de soare dimineața pentru a dezvolta acea tulpină roz pe care apar flori delicate și mov.

sursa foto: 123rf.com