Așteaptă zilele calde de aprilie, când temperaturile rămân pozitive și pe timpul nopții, pentru a tăia și corecta arbuștii, trandafirii și florile cățărătoare din grădină.

Lucrările de tăiere sunt delicate, plantele tăiate se vindecă mai greu în zilele reci, de aceea trebuie să ții cont de câteva sfaturi importante de la botaniști.

Instrumentele și soluțiile necesare

Folosește întotdeauna o foarfecă de vie sau un mic ferăstrău bine dezinfectat cu alcool sanitar. Tăieturile sunt adevărate răni pentru plante și trebuie să lucrezi cu atenție, să nu le îmbolnăvești.

Arbuștii se taie întotdeauna cu instrumente curate. Nu folosi niciodată instrumente ruginite, pline de pământ sau mizerie.

Pregătește un ulei pentru tratarea tăieturilor, mai ales în cazul pomilor fructiferi sau a plantelor cățărătoare. Nu lăsa tăieturile netratate, deoarece seva plantelor poate atrage insectele dăunătoare, iar frigul și ploaia pot favoriza apariția ciupercilor care îmbolnăvesc plantele.

Ce plante se taie și când anume

După ce trec ultimele zile reci de martie, se pot îndepărta toate crengile uscate din pomii fructiferi și plantele cățărătoare precum trandafirii urcători, mâna Maicii Domnului, iedera sau clematitele.

De asemenea, pot fi corectate coroanele arbuștilor care înfloresc devreme precum magnolia, forsythia, gutuiul japonez, hortensia, iasomia, hibiscus sau liliacul.

În luna aprilie, când orice pericol de îngheț pe timpul nopții a trecut, se continuă cu tăierea trandafirilor foarte aproape de sol, lăsând unul sau doi muguri de la bază pentru a dezvolta ramuri noi. La fiecare tufă de trandafiri se lasă două – trei crengi bătrâne și viguroase, și alte două mai tinere, din ultimii doi ani.

Trandafirii cățărători și arbuști se taie numai în măsura în care este necesară corectarea coroanei și se înlătură crengile care au crescut prea dese la interiorul tufei, pentru a permite o mai bună aerisire a plantei. Se taie întotdeauna crengile foarte subțiri și cu muguri rari.

Tot în aprilie, se corectează coroana pomilor fructiferi tineri și se înlătură doar crenguțele uscate și cele care intersectează crengile viguroase pe care se văd deja mugurii florali.

La început de aprilie, în zilele însorite, se mai pot tăia levănțica, lupinul, margaretele, echinaceea, crizantemele care au înflorit toamna târziu, clopoțeii, planta de gheață, lobelia, garofițele, Suzana cu ochi negri sau astilbe.

Tăierea acestor plante care cresc sub formă de tufă are rolul de a întări tulpinile principale și de ajuta plantele să crească mai viguroase și mai dese.

sursa foto: Shutterstock