Alege câteva flori pentru jardinere care vor rezista pe timpul iernii și care pot înflori chiar în luna decembrie. În zilele geroase le poți adăposti într-un balcon închis, dar care nu este neapărat încălzit. În zilele mai blânde de iarnă, pot rezista în jardiniere la ferestre și te vor bucura cu verdele lor viu!
Bergenia, printre cele mai frumoase flori pentru jardiniere de iarnă!
Cultivată în grădină, această plantă se grăbește să înflorească încă din februarie, când simte că soarele încălzește pământul. Dar, dacă o cultivi într-un ghiveci spațios sau într-o jardinieră în balcon, va înflori mult mai devreme. Frunzele ei mari și rotunde, de un verde strălucitor sunt decorative. Dar florile sunt și mai frumoase, grupate în buchețele de steluțe roz cu câte cinci petale.
Bergenia rezistă bine la frig, ba chiar îi place aerul rece al iernii. În grădină, ea înflorește când încă mai este zăpadă afară și se ia la întrecere cu ghioceii.
Dacă este cultivată în jardiniere, în perioadele geroase din ianuarie trebuie adăpostită într-un balcon închis, să nu înghețe pământul, dar în restul iernii, cât timp temperaturile nu coboară sub -1 sau -2 grade, rezistă și pe pervazul ferestrelor.
Se udă moderat, iar după înflorire, la sfârșitul primăverii, se adaugă pământ fertil în jardinieră sau fertilizatori obișnuiți pentru plantele cu flori.
Sedum sau iarba grasă
Din familia acestei plante cu frunze cărnoase, suculente, fac parte mai multe specii dintre care câteva au flori deosebit de frumoase, roz, galbene sau albe. În general, în florării se găsesc speciile care înfloresc și pe care le poți ține într-un balcon neîncălzit peste iarnă.
Sedum iubește răcoarea și umezeala, dar nu suportă apa în exces, așa că trebuie udată moderat. Va rezista foarte bine peste iarnă în balcon sau în jardinierele din afara balconului, dacă temperaturile nu coboară sub -2 sau -5 grade.
Planta aceasta este mai frumoasă în jardiniere lungi, plantată pe margini, pe care le îmbracă elegant cu un covoraș verde de frunze grase. La mijlocul jardinierei poți cultiva plante mai înalte, mușcate sau ciclame, care rezistă și ele bine în balcoanele reci pe timpul iernii.
Erica, un miniarbust plin de surprize
Cultivată în miniatură la ghivece, nu ai zice despre această plantă cu multe ramuri pline de flori că este un arbust. Erica face parte dintr-o familia cu sute de specii de miniarbuști, cărora le place mult iarna și care încep să înflorească prin luna decembrie.
Florile, asemeni unor tuburi mititele pot avea culori deosebite de roz, violaceu, alb sau galben. Ele vor rezista până la primăvară, dacă le protejezi de ger.
Ghivecele cu erica pot fi ținute în orice balcon rece sau la pervazul unei ferestre adăpostite de curenții puternici de aer. Trebuie să fii atentă când manevrezi această plantă, deoarece crenguțele ei se rup ușor. De aici provine și numele ei, din termenul grecesc ”ereiko” semnificând ”ruptură”.