Două cutremure devastatoare au îndoliat Turcia luni, 6 februarie 2023. Primul cutremur, de 7,8 grade pe scara Richter, a avut loc la ora 04:17 dimineața, la adâncimea de 17,9 km, în provincia Gaziantep. Cel de-al doilea seism, de 7,6 grade pe scara Richter, s-a produs la o distanță de circa 100 km de epicentrul primului, la ora 13:25.
Bilanțul victimelor este de cel puțin 912 de decese și peste 5.000 de răniți. Primul cutremur a fost resimțit puternic și în Siria, unde au fost anunțate peste 500 de decese.
Potrivit CNN, cutremurul de luni, 6 februarie, este unul dintre cele mai puternice seisme care au lovit Turcia în ultimii 100 de ani. USGS, institutul american pentru geologie, aminteşte de un cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade pe scara Richter, care a lovit estul Turciei în 1939. Acel seism s-a soldat cu peste 30.000 de morţi, notează News.ro.
Ce faci înainte, în timpul și după cutremur
Felul în care ne comportăm în timpul sau după producerea unui dezastru natural poate face, de multe ori, diferența dintre viață și moarte. Organizația „Fundația Comunitară București” a distribuit, pe pagina de Facebook, un set de sfaturi în caz de cutremur. Iată ce faci înainte, în timpul și după cutremur!
Ce să faci dacă te surprinde cutremurul în casă
Medicul Tudor Ciuhodaru, sfaturi importante pe pagina sa de Facebook. „Dacă te afli într-o cladire, rămâi acolo şi protejează-te! Procedurile recomandate în Japonia şi Statele Unite („duck, cover and hold”) sunt simple şi asigură protecția individuală prin trei mişcari simple: ghemuit, acoperit şi protejat.
E preferabil să vă ghemuiţi cu faţa în jos, la podea, pe genunchi şi coate sau palme şi să vă acoperiţi capul cu braţele sau palmele, pentru protecţie. Vă puteţi asigura protecţie suplimentară adapostindu-vă lângă diverse obiecte solide, ce vă pot proteja, lăsând un spaţiu gol lângă ele în caz de prabuţire, şi cât mai departe de ferestre”, explică medicul Tudor Ciuhodaru.
Cel mai sigur este spaţiul dintre două obiecte mari (între 2 paturi, două maşini, între două rânduri de birouri) ce delimitează aşa zisul triunghi al supravieţuirii sau lângă un obiect mare, voluminos, cum ar fi maşina de spalat, frigiderul, aragazul, lângă piciorul patului, în faţa unei canapele, lângă piciorul unei grinzi.
a) Dacă sunteţi în bucătărie, în primul rând închideti aragazul şi depărtaţi-vă de bufetul din care poate cădea vesela.
b) Dacă sunteţi în pat, rămâneţi acolo şi acoperiţi capul cu o pernă. Pe peretele lângă care este aşezat patul nu e recomandat să aveţi tablouri grele sau alte obiecte care v-ar putea răni în caz de cutremur.
Ce să nu faceţi? Atenţie!!! Pe durata cutremurului nu este recomandată evacuarea, mai ales din clădirile mari, întrucat ieşirea este dificil de găsit iar scările au risc crescut de prăbuşire. Tocul uşii nu vă oferă protecţie dacă nu este încadrat în structura clădirii.
Ce să nu faci dacă te suprinde cutremurul pe stradă
Căutaţi spaţii cât mai largi şi asiguraţi protecţia individuală. Nu staţiona lângă clădiri, mai ales cele cu multe structuri care se pot prăbuşi în timpul şi după cutremur, precum ornamente, tencuiala, coşuri sau ţigle.
Ce să nu faceţi? Atenţie!!! Sub nicio formă nu vă adapostiţi sub balcoane sau stâlpii de înaltă tensiune.
Ce să nu faci dacă ești în mașină când este cutremur
Opriţi maşina la distanţă de clădiri sau de stâlpii de pe marginea străzii.
Ce să nu faceţi? Atenţie!!! Evitaţi apropierea benzinăriilor sau a stâlpilor de înaltă tensiune.
Când te prinde cutremurul în locuri publice
În locurile aglomerate (teatru, cinematograf, biserici, stadion, săli de şedinte) nu alergaţi catre iesire, îmbulzeala produce mai multe victime decât cutremurul. Staţi calm şi liniştiţi-vă şi vecinii de pe rând.
Medicul mai spune că ar trebui să avem pregatit în trusa de supraviețuire: apa, alimente uşoare şi compacte (bomboane cu zahăr, biscuiţi uscaţi), medicamente personale, analgezice şi antiseptice, telefon mobil, lanternă, baterii, fluier, aparat de radio şi actele personale.
De asemenea, în caz de cutremur major, nu trebuie să suprasolicităm reţelele de telefonie. S-ar putea ca cineva să aibă nevoie urgent de 112. Daţi cel mult un sms ca să confirmaţi celor dragi că sunteţi bine.
”În Iaşi un cutremur de grad seismic ridicat pe durata noptii ar produce peste 3400 de victime, din care 900 urgenţe absolute. Asta doar conform simulărilor”, mai transmite medicul Tudor Ciuhodaru.
Ce faci după ce cutremurul a trecut
Râmăi calm și nu grăbi să părăsești locul în care te afli. Așteaptă-te la replici, care pot fi și ele violente.
Verifică-ți locuința!
• Deschide geamurile, închide utilitățile. Dacă mai curge apă, umple cada și toate recipientele din casă.
• Înainte de a părăsi clădirea, asigură-te că accesul către exterior se poate face în siguranţă. Scările sunt elementele clădirii care tind să cedeze primele. Verifică să nu existe fisuri în capetele scărilor, la îmbinarea cu peretele, acestea indică fragilizarea scărilor.
• Verifică în ce stare se află elementele de deasupra căii de acces (ex.: plafonul, decoraţiunile, obiectele care atârnă), pentru a nu fi rănit după cutremur.
• Îmbracă-te și încalță-te adecvat, ia rucsacul de urgență și ieși cu atenție.
• Nu folosi chibrituri sau lumânări, doar lanterna.
• Nu folosi telefonul pe rețeaua de voce pentru că o vei aglomera. Încearcă să trimiți un SMS.
• Dacă cineva e rănit și te pricepi, acordă primul ajutor.
• Încearcă să rămâi calm și să îi liniștești pe cei din jur.
Ce faci dacă ai fost prins sub dărâmături
În caz că ai fost prins sub dărâmâturi, fă zgomot lovind cu ceva tare într-o țeavă/ altceva compact/ folosește fluierul. Aparatura de căutare-salvare te poate auzi prin 10 metri de dărâmături.
Ce faci dacă nu poți părăsi locuința
• Dacă nu poți ieși din locuință, pune în geam mesajul AJUTOR sau un cearșaf alb.
• Nu folosi mașina decât dacă nu ai altă soluție – pentru a ajunge la spital, de exemplu. Drumurile trebuie lăsate libere pentru mașinile de intervenție.
• Ascultă instrucțiunile de urgență date de autorități prin radio, până se restabilesc comunicațiile.
• Informează-te cu precădere din surse oficiale pentru a diminua riscul de panică și dezinformare.
- Citește și: Luminile misterioase care anunță marile cutremure
- Citește și: Mega cutremure care au schimbat lumea