Cuprins
Verifică de două, trei ori pe săptămână varza pusă la murat și toate borcanele cu murături pe care le mai ai prin cămară la sfârșit de iarnă. De multe ori, în lunile februarie sau martie observăm că varza murată a făcut floare. Dar, dacă observi mucegaiul la timp, mai poți salva varza din butoi și te poți bucura de aroma ei proaspătă!
De ce face varza murată floare!
Așa numita floare este de fapt un mucegai de culoare albă, care formează mici aglomerări de formă rotundă, asemănătoare unor flori mărunte… de aici și-a căpătat numele popular de floare. Acest mucegai este favorizat de bacteriile care încep să se înmulțească în butoiul cu varză murată din varii motive. Chiar dacă la începutul iernii, zeama a fost limpede și bună, iar varza acră și curată, cu timpul zeama începe să se tulbure, bacteriile fermentează și apare mucegaiul alb. Iată care ar fi cauzele acestui fenomen:
- A rămas prea puțină zeamă în butoi și o parte din varză nu mai este acoperită;
- Ai folosit ustensile care nu au fost bine spălate pentru a scoate varza murată;
- Temperatura din cămara unde ții butoiul cu varză a crescut, odată cu sosirea primăverii;
- Ai uitat să mai vânturi varza de la Crăciun!
Mai poți salva ceva dacă varza murată a făcut floare!?
Depinde cât de răspândită este floarea și cât de bine mai miroase varza ta murată. În cazul în care fenomenul este abia la început și observi ici, colo câteva zone cu mucegai alb, trebuie să iei măsuri imediat. Varza murată mai poate fi salvată, dacă zeama nu s-a tulburat și dacă mirosul ei este încă unul bun, așa cum îl știai din timpul iernii.
Scoate verzele din butoi, spală-le cu un jet de apă rece și pune-le într-un lighean mare, bine spălat și igienizat în prealabil.
Folosește o spumieră să îndepărtezi floarea albă, apoi scoate zeama din butoi și pune-o la fiert, să dea în clocote câteva minute bune. Spre final de iarnă, deja nu mai este multă zeamă în butoi, așa că întregul proces este ușor de făcut.
Lasă zeama să se răcească bine, eventual undeva afară, la temperaturi scăzute, dar ai grijă să acoperi oala cu un capac.
Spală temeinic butoiul, folosește apă clocotită și bicarbonat amestecat cu sare grunjoasă să cureți bine cu o perie pereții butoiului. Clătește bine cu apă caldă și lasă butoiul să se usuce la soare sau la temperatura din casă.
Ce soluții aveau bunicile noastre să salveze varza murată
Odată ce ai pregătit butoiul și este curat, toarnă saramura înapoi în butoi și pune varza, căpățână cu căpățână. Tasează puțin varza să fie bine acoperită cu saramură și pune crenguțe de vișin să țină verzele în saramură, apoi adaugă deasupra câteva batoane de hrean proaspăt.
În cazul în care nu vrei să folosești hrean, pentru că este iute, pisează 6 pastile de aspirină netamponată și presară deasupra saramurii. Aspirina oprește și previne fermentația, astfel încât varza rămâne la fel de acră, dar nu își mai schimbă gustul și în mod cert nu mai face floare.
Cu aceste soluții, mai poți folosi varza murată și la începutul primăverii, fără teama că se va strica.
În cazul în care ți-au mai rămas doar două – trei căpățâni de varză, le poți muta cu tot cu saramură într-un borcan mare de sticlă și le poți ține la frigider. Este indicat să le gătești în următoarele 2 – 3 săptămâni!
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/feed/images/18_ac7fd1d3826b321096bf3498ce476aff.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/feed/images/18_ac2b8273ad571f615786e8e8dd6f704f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/feed/images/18_4a5a12faa9ca6808cdd48609dba6f31a.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/feed/images/23_6bd1e416c0d653e9b5248b3eda63f994.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/feed/images/23_118455e5ca096694ee3530ed28ef5bf2.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/feed/images/23_73995e0f62422324bbd0f43b40deaeef.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/feed/images/13_fb4baa4adcb2e56fc82f83fe3f573881.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/feed/images/13_2e7cd5400ca299f8165a6dc3c94a0a45.jpg)
Libertatea.ro
De ce e bine să mănânci mai puțină carne
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/feed/images/13_8a1b0e3d55b3ba0259fe86aab44e6cb2.jpg)