Se întâmplă adesea ca plante mai delicate să se ofilească după prima înflorire. Ciclama își va pierde frunzele, care încep să se îngălbenească și să se ofilească în câteva zile. Iar când ciclama nu mai înflorește deloc, sunt necesare câteva schimbări drastice.
Ciclama are nevoie de o pauză
După ce se ofilesc florile, încep să se ofilească și frunzele, astfel că, din luna februarie este posibil ca ciclama ta să arate din ce în ce mai rău. Planta nu moare, dar are nevoie de o pauză în care bulbul își va reface energia.
Mută ghiveciul într-un spațiu cu puțină lumină, aer răcoros și departe de orice sursă de căldură. Udă pământul foarte rar și cu o cantitate mică de apă. Dacă ciclama nu mai înforește, lasă bulbul să facă o pauză timp de 3 sau 4 luni.
Din august sau septembrie, vor apărea muguri de frunze noi și ghiveciul trebuie mutat lângă fereastră, la lumină, dar într-un loc răcoros. Ciclamele nu suportă prea bine căldura uscată din case.
Ce faci dacă ciclama nu mai înflorește
Dacă bulbul a dat frunze noi, dar nu se văd deloc boboci de floare, este timpul să schimbi stratul de pământ de la suprafață și să cauți o turbă amestecată cu sphagnum. Poți schimba și ghiveciul cu totul, pentru a împrospăta întreaga cantitate de pământ.
Următorul pas este să uzi planta cu un fertilizator special pentru plantele cu bulbi, conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
Ai grijă ca ghiveciul să stea la lumină și planta să primească soare dimineața, dar să nu fie mai cald de 20 – 22 de grade.
În câteva zile, vei vedea că apar și bobocii de flori, iar după ce încep să se ofilească, trebuie tăiați de la bază, pentru a stimula apariția altora noi.
sursa foto: 123rf.com