Când uleiul din tigaie începe să fumege este foarte aproape de punctul de ardere. Nu uita niciodată tigaia pe foc cu grăsime în ea. Ține minte că uleiul se aprinde foarte ușor, iar flăcările ajung rapid de la aragaz la dulapurile din bucătărie, la perdea și la toate celelalte obiecte, provocând un incendiu dezastruos.

Nu te speria de foc!

Chiar dacă uleiul din tigaie a luat foc și flăcările par amenințătoare, nu te pierde cu firea! Dacă te poți apropia de aragaz, stinge imediat focul și acoperă tigaia cu un capac de metal. Fără oxigen, focul se va stinge de la sine.

Ține minte să nu torni apă în tigaie sau să încerci să iei tigaia încinsă de pe aragaz și să o arunci în chiuveta cu apă. Oxigenul din apă va înteți flăcările și riști să te arzi grav.

Atinge tigaia doar după ce s-a răcit!

Nu te grăbi să pui mâna pe tigaie, chiar dacă flăcările s-au stins. Ea este în continuare foarte fierbinte. Te poți arde și o poți scăpa din mâini, riscând să te stropești cu uleiul încins.

Lasă tigaia pe aragaz, deschide larg fereastra să iasă fumul și așteaptă cel puțin o jumătate de oră ca să se răcească. Abia apoi o poți lua de pe plită să o speli și să o cureți de arsură.

sursa foto: 123rf.com