Cuprins
Sosul de soia este folosit în bucătăria asiatică de câteva mii de ani. El a apărut în vestul Chinei, în timpul dinastiei Han, și s-a răspândit destul de repede în Japonia, Coreea sau Taiwan. În prezent sosul de soia este nelipsit din bucătăria asiatică și câștigă tot mai mult teren și în bucătăria europeană.
Cum se obține sosul de soia în mod tradițional
În mod tradițional, sosul de soia este făcut dintr-o pastă din boabe de soia și boabe de grâu, pusă la fermentat cu sare și diverse condimente piperate. Pentru gustul acrișor și acidulat se adaugă drojdie sau alți agenți de fermentare.
După ce se pregătește baza de fermentare, sosul de soia este lăsat la dospit între 5 și 8 luni, în funcție de rețetele fiecărui producător.
În timpul fermentației, enzimele din drojdie acționează asupra proteinelor din soia și grâu, descompunându-le treptat în aminoacizi. Amidonul este transformat în zaharuri simple, apoi fermentat în acid lactic și alcool. După câteva luni, lichidul închis la culoare este strecurat, pasteurizat și îmbuteliat.
Sosurile de soia de calitate, obținute în mod natural, conțin doar ingrediente naturale: soia, grâu, sare și drojdii. Dar multe alte tipuri de sosuri din soia sunt obținute prin fermentații rapide și conțin diverse ingrediente sintetice între care coloranți și potențiatori de gust.
Citește cu atenție eticheta produselor și încearcă să alegi un sos de soia natural, fără adaosuri sintetice și E-uri dubioase.
Ce proprietăți are sosul de soia
Dacă vrei să încerci sosul de soia, caută un produs de calitate, care menționează pe etichetă doar ingrediente naturale. Acest sos are un gust unic. Este sărat, picant, acrișor și chiar ușor amărui de la drojdie.
El combină mai multe gusturi, are și o tentă aspră, ușor acidulată care dă o savoare deosebită multor preparate pe bază de carne, orez, paste și legume. Se poate spune despre sosul de soia că are acel gust special umami, un echilibru între mai multe gusturi, care se potrivește bine cu mii de preparate de toate felurile.
O cantitate de 100 ml de sos de soia fermentat doar din ingrediente 100% naturale conține:
- Calorii: 53
- Glucide: 0,4 gr
- Grăsimi: 0 gr
- Proteine: 8 gr
- Sodiu: 5.500 mg (peste 200% din cantitatea recomandată pe zi)
- Vitamina B6 – 5% din DZR (doza zilnică recomandată)
- Fier – 8% din DZR
- Magneziu – 18% din DZR
- Calciu – 3% din DZR
Cantitatea de sare este foarte ridicată, iar sosul de soia nu este recomandat persoanelor care nu au voie să consume alimente sărate. Pe de altă parte, gustul acestui sos este concentrat, astfel că el este întotdeauna folosit în diluții și se adaugă cantități mici în alte sosuri cum ar fi sosurile de iaurt sau de roșii.
Ce beneficii are pentru organism
Sosul de soia produs în mod tradițional este considerat un sos sănătos, care aduce un aport de săruri și aminoacizi benefici precum triptofanul, care contribuie la producerea serotoninei.
Sosul de soia poate fi comparat cu zeama de varză acră sau cu saramura românească de la murături.
În afară de faptul că are un procent ridicat de sare și nu este recomandat persoanelor care suferă cu rinichii, ficatul sau alte boli care presupun un regim fără sare, acest sos conține fier, antioxidanți, enzime și acizi care stimulează imunitatea, digestia, circulația sângelui, dar și tonusul general al organismului.
El ajută digestia stimulând secreția de suc gastric și are efect probiotic asupra unor bacterii prietenoase din intestine. Pe de altă parte, conține anumiți antioxidanți cu efect anticancerigen.
Cum se folosește în bucătărie
Sosul de soia este folosit de mii de ani pentru a da savoare preparatelor sărate. El are acel gust umami care echilibrează, completează și sporește aroma și gustul de bază al preparatelor pe bază de carne, legume și orez.
Poate fi folosit în loc de sare și oțet în orice supă sau salată de legume.
Poate fi folosit pentru marinate pentru carnea de porc, de pasăre și de pește.
Se poate adăuga în vinegrete, maioneze și smântână pentru a obține un sos delicios în câteva secunde.
Gustul acestui sos se combină foarte bine cu piper, ghimbir, ceapă și usturoi.
Dar, în orice preparat l-ai folosi, trebuie să ții cont că este foarte sărat și să nu mai adaugi sare sau alte condimente pe bază de sare. De asemenea, trebuie folosit în cantități mici, doar pentru a spori gustul celorlalte ingrediente mai acre sau mai picante.
Iată câteva preparate la care sosul de soia adaugă un gust deosebit:
- Salate si platouri de legume crude sau fierte;
- Cartofi la cuptor;
- Pui gatit la tigaie sau la cuptor, cu crusta de susan sau cu alte ingrediente;
- Sushi;
- Noodles;
- Peste la cuptor;
- Marinate;
- Mancaruri cu orez;
- Supe cu carne.
foto: Shutterstock