Săpunul castile are o istorie lungă și bogată. Este originar din Castilia, Spania, unde meșteșugarii medievali au încercat să imite celebrul săpun de Alep (Siria), folosind în schimbul uleiului de laur ulei de măsline.

După anii 1600, spaniolii au inventat mai multe rețete de săpun și au îmbogățit leșia de plante cu ulei pur de măsline pentru a obține un produs mai fin și mai alb. Astfel a apărut primul ”jabon de Castilla”.

Rețeta a fost transmisă din generație în generație și îmbogățită cu extracte din plante aromate și flori, păstrând cu sfințenie caracterul organic al acestui produs.

Ingredientele de bază din săpunul castile

Producătorii de renume ai săpunului de Castilia păstrează rețeta simplă a produsului originar, folosind doar apă, ulei de măsline, sodă și extracte din plante.

Săpunul castile de calitate nu conține decât uleiuri vegetale, fără grăsimi animale, și este recomandat pentru toate tipurile de piele.

Se mai adaugă ulei de cocos, ulei de in, de avocado sau de migdale și de nuci. Pentru parfum, se folosesc doar extracte din flori și plante aromatice.

Săpunul castile se găsește atât sub formă solidă, având aspectul unui săpun de casă, dar mai fin și mai ușor, precum și sub formă lichidă, ușor de folosit la spălat și la curățenia casei.

Cum poți folosi săpunul de Castilia la curățenie

Combină câteva picături de săpun castile cu bicarbonat de sodiu pentru a obține o pastă ușor abrazivă cu care poți curăța vasele și tigăile de grăsime.

Adaugă câteva lingurițe de săpun castile în apa cu care speli gresia și parchetul. Are o putere mare de curățare și degresare.

Poți folosi săpunul lichid de Castilia și în mașina de spălat, în aceeași măsură în care folosești detergentul tău lichid de rufe.

Toarnă săpun castile într-un recipient cu picurător și adaugă zeama de la o jumătate de lămâie. Vei obține astfel un detergent lichid pentru vase deosebit de eficient și parfumat.

Poți spăla animalele cu o soluție slabă de apă caldă și săpun castile, deoarece ingredientele lui organice nu afectează pielea și blana câinilor sau a pisicilor.

Pregătește o soluție din apă și câteva picături de săpun de Castilia într-un recipient cu pulverizator și folosește-o la plante, dacă sunt atacate de afide sau de purici. Săpunul va combate insectele, fără să afecteze vigoarea plantelor tale.

sursa foto: Shutterstock.com

Află și cum faci sapun de casa