Dacă ți s-a recomandat să folosești rivanolul pentru a trata o mică ulcerație, o rană minoră, julituri și infecții ale pielii, atunci îl poți folosi cu încredere. Rivanolul se eliberează fără rețetă de la farmacie și este cunoscut pentru numeroasele sale utilizări în tratarea și vindecarea problemelor pielii.

Rivanolul, soluție antiseptică

Din punct de vedere chimic, rivanolul este lactatul de etacridină sau acrinolul, un compus organic, cu un miros ușor înțepător și care formează cristale galbene când este supus unor temperaturi foarte ridicate.

Pentru utilizatori, rivanolul este un antiseptic, adică o substanță care se aplică pe piele pentru a combate microbii, bacteriile și microorganismele care se dezvoltă în răni, julituri și zgârieturi, ulcerații sau inflamații ale pielii.

Substanțele antiseptice sunt recomandate pentru rănile de la nivelul mucoaselor și al pielii. Ele au rol antibacterian și dezinfectant, dar sunt mai ușor de tolerat la nivelul pielii.

Un dezinfectant obișnuit, așa cum este alcoolul sanitar, usucă pielea și poate provoca iritații. Substanțele dezinfectante pot distruge sau îndepărta diverse microorganisme patogene de pe obiecte și de la nivelul pielii. Dar substanțele antiseptice sunt recomandate pentru piele și mucoasele sensibile, așa cum este mucoasa nazală sau mucoasa bucală. Nu poți folosi spirt pentru ulcerațiile din gură, în schimb poți folosi anumite antiseptice pentru a le trata.

Proprietățile și beneficiile rivanolului

Rivanolul este așadar un antiseptic care se poate cumpăra fără rețetă de la farmacie, are un preț modic și este folosit pentru tratamentul și vindecare rănilor de la nivelul pielii și al mucoaselor.

El nu are acțiune iritantă, adică nu provoacă iritații și inflamații la nivelul pielii.

Concentrația de substanță activă din rivanol este de numai 1% ceea ce protejează pielea și tegumentele sensibile.

Iată ce proprietăți are:

  • dezinfectant: distruge și împiedică dezvoltarea unor bacterii care se înmulțesc la nivelul pielii, în zona plăgilor, rănilor și juliturilor;
  • antiseptic: împiedică proliferarea microorganismelor patogene la nivelul pielii;
  • micostatic: împiedică dezvoltarea anumitor ciuperci care atacă pielea, mai ales pe zonele cu leziuni;
  • bactericid: distruge anumite bacterii care pot suprainfecta leziunile de la nivelul mucoaselor și pielii.

Cum se folosește corect rivanolul

Acest antiseptic este indicat în tratarea piodermitelor, eczemelor infectate și dermatitelor micotice.

Soluţia se foloseşte pentru asepsia (dezinfectarea) plăgilor, a mucoaselor urogenitale, bucale, conjunctivale, și pentru îngrijirea rănilor. De asemenea este recomandat în cazul eczemelor infectate şi al gingivitei.

Această soluție de culoare galbenă nu este toxică pentru piele, nu provoacă iritații, usturime sau durere. Așadar poate fi aplicată direct pe leziuni, răni, zgârieturi și julituri, după ce zonele respective au fost dezinfectate cu apă și săpun sau cu betadină, acolo unde este cazul.

Rivanolul se folosește doar extern, la nivelul pielii prin:

  • badijonări
  • spălături locale
  • aplicare de comprese

El împiedică dezvoltarea microorganismelor, previne infectarea rănilor și ajută astfel la o vindecare mai rapidă.

Trebuie doar să ții cont de faptul că pătează și urmele galbene sunt greu de curățat, astfel că este bine să nu atingi hainele cu rivanol.

Contraindicaţii și reacții adverse 

Rivanolul este incompatibil cu clorura de sodiu, așadar nu se fac soluţii sau diluţii cu ser fiziologic. De asemenea, nu poate fi combinat cu clorură de amoniu, clorură de calciu, clorură de zinc, acid salicilic, acid tanic, cloramină, iod şi săruri de argint.

În ceea ce privește reacțiile adverse, este bine să știi că nu se recomandă folosirea lui pentru timp îndelungat, deoarece poate întârzia cicatrizarea rănilor.