CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

„Am studiat copilul. Am luat ceea ce copilul mi-a dat și-am exprimat în cuvinte. Aceasta este ceea ce se numește pedagogia Montessori.”, mărturisea dr. Maria Montessori. Pedagogia Montessori nu încearcă să-i conformeze pe micuți unor norme sau standarde, așa cum fac sistemele de învățământ tradiționale, ci se bazează pe convingerea că ei ar trebui să aibă libertatea de a învăța fără restricții sau critici.

Pedagogia Montessori. Bucuria de a învăța

Pedagogia Montessori este un proces care ajută fiecare copil să învețe în ritmul lui propriu. Cel mai important concept în Montessori este că promovează bucuria de a învăța. Aceasta reușește să dezvolte o persoană care are un scop și o direcție în viață. Copiii educați astfel sunt fericiți, încrezători în ei înșiși și au un sentiment de împlinire. În esență, scopul  educației Montessori este de a ajuta fiecare copil să-și descopere și să-și dezvolte talentele și darurile pe care le are.

Dobândirea independenței

O altă abilitate importantă pe care o dobândesc elevii educați așa este independența. Prin Pedagogia Montessori ei învață, pe lângă cunoștințe teoretice și elemente practice, cum ar fi gătitul, păstrarea ordinii în casă, cumpărăturile, ținerea unui buget etc. Ei învață să fie o parte activă a familiei, dar și a școlii, a cartierului în care locuiesc și a societății, în general. Educația Montessori lucrează metodic. Fiecare pas al procesului duce la un alt nivel al învățării. Atunci când copilul se joacă, învață concepte abstracte. Repetarea activităților este parte integrantă a acestui proces.

Pedagogia Montessori. Program individualizat

Pentru copiii mici, Montessori e un mod de a-i apropia de procesul educativ prin joacă. Îi încurajează să-și dezvolte capacitatea de observație prin diverse activități, care includ folosirea celor cinci simțuri, mișcare și observații concrete ale lumii înconjurătoare. Copiii de vârstă școlară sunt încurajați să-și urmeze ritmul lor propriu în acumularea noțiunilor abstracte și învățarea scrisului, cititului, matematicii etc.

Cel mai important lucru este să își formeze o cultură solidă și să înțeleagă bine mediul în care trăiesc. Aceasta include interacțiunea cu natura, arta, muzica, religia, organizațiile sociale și obiceiurile societății. Un pedagog Montessori observă fiecare copil și creează pentru fiecare în parte un program individualizat de învățare.

Sursa foto: 123rf.com