Panada este un amestec de ou, făină și pesmet care se folosește pentru a găti diverse alimente pane. În bucătăria românească, panada a fost împrumutată din bucătăria austriacă și germană unde alimente pane sunt foarte populare. Să ne amintim doar de celebrul șnițel vienez sau de legumele prăjite în ou folosite drept garnitură.

În bucătăria spaniolă sau italiană, panada are alt înțeles, ea fiind o supă groasă făcută din pâine înmuiată în apă și fiartă apoi într-un amestec de lapte cu unt. Această supă la care se mai adaugă zahăr, scorțișoară sau alte arome dulci este servită de obicei copiilor la micul dejun.

Să revenim la panada cu care poți face alimente pane delicioase, crocante la exterior, savuroase și suculente la interior.

Cum să gătești alimente pane ca la carte

Tehnica pane este o tehnică de gătit foarte populară, prin care anumite alimente tăiate în bucăți mici sunt date prin ou și pesmet și apoi prăjite la temperatură ridicată pentru a deveni crocante la exterior și fragede la interior. 

Așadar, alimentele pane sunt trecute prin ou, făină și pesmet și apoi prăjite, așa cum se face șnițelul. Spre deosebire de șnițel, însă, preparatele pane nu se bat cu ciocănelul și nu trebuie neapărat să fie tăiate subțiri.

Pentru a face o panada foarte bună și pentru a obține crusta crocantă, trebuie să respecți următorii pași.

  • Alimentele se taie în bucăți potrivite
  • Se dau prin făină și se scutură puțin
  • Se dau prin ou bătut spumă și se scurg câteva secunde
  • Se dau prin pesmet și se acoperă bine pe toate părțile
  • Și se prăjesc în baie de ulei încins.

În timpul acestui proces, este bine să folosești un clește de inox pentru friptură. Așa va fi mai ușor să manevrezi bucățile de carne sau de legume când le dai prin ou și pesment și când le prăjești.

Ce alimente pot fi pregătite pane  

cascaval pane

Spre deosebire de șnițel care se prepară doar din carne de vită, de pasăre și porc, alimentele pane se pot face cu o varietate mai mare de ingrediente. Poți pregăti aripioare de pui pane, dar și pește pane, de la șprot și hamsii la păstrăv pane. Poți pregăti aproape orice tip de legumă, inclusiv o ceapă întreagă pane, desfăcută foaie cu foaie ca o floare.

  • Ciuperci
  • Legume: dovlecei, ardei gras, vinete, conopidă sau ceapă
  • Creier de porc sau de vită
  • Bucățele de carne de pasăre, vită, porc
  • Fructe de mare
  • Cașcaval și bucăți de brânză maturată
  • Bucățele de soia și tofu

Care este diferența dintre șnițel și pane   

La fel de gustoase, cele două preparate trebuie să fie crocante la exterior și fragede la interior. Tehnica seamănă la bază, oul și pesmetul nu lipsesc din cele două rețete, dar există anumite diferențe.

  1. Pentru șnițel se folosește doar carne, în timp ce alimentele pane pot fi legume, ciuperci sau bucăți de pește;
  2. Carnea pentru șnițele trebuie tăiată subțire și frăgezită bine cu un ciocănel cu zimți, în timp ce alimentele pane se porționează în cubulețe sau bucățele mici, fără să mai fie bătute cu ciocănelul.
  3. Carnea pentru șnițele nu trebuie să conțină deloc piele, zgârciuri sau tendoane, în timp ce bucățile de carne pane pot conține și piele sau oase, așa cum sunt aripioarele de pui.