Cuprins
Foaie verde, măghiran/ M-o făcut mama oltean… mulți români își aduc aminte de acest cântec, dar puțini mai știu azi ce este măghiranul. Această plantă aromatică, înrudită cu menta și oregano, era folosită adesea în bucătăria din sudul țării, mai ales în Dobrogea și Oltenia.
Dar nu lipsea din leacurile băbești și din tratamentele naturiste pe care oamenii le foloseau pentru durerile de stomac, pentru bolile rinichilor și pentru infecții.
Este interesant de știut că, în vremurile mai veechi, tinerii căsătoriți din Grecia purtau cunună de măghiran la nunta lor. Iar în unele zone de pe la noi, măghiranul se folosea deopotrivă cu busuiocul pentru a face farmece de dragoste.
Măghiranul, ce gust are și cum se recoltează
Originar din zona mediteraneeană și înrudit cu oregano, măghiranul poartă numele științific de Origanum Majorana. Pe etichetele în limba engleză a pachetelor cu condimente, vei descoperi că măghiranul poartă numele de marjoram și este folosit adesea în bucătăria occidentală pentru a condimenta cărnurile grase de vită și de oaie.
Măghiranul este foarte aromat, la fel ca oregano, dar are un gust mai dulce.
Frunzele lui sunt foarte aromate primăvara și se recoltează înainte ca planta să înflorească pentru a beneficia de calitățile lui nutritive și medicinale. Din flori se extrage uleiul de măghiran care este folosit îndeosebi pentru inflamațiile căilor respiratorii, pentru combaterea infecțiilor și inflamațiilor.
Tulpinile fragede și frunzele tinere trebuie recoltate până în luna iunie-iulie, se usucă și se mărunțesc pentru a fi folosite în diverse infuzii, tincturi și ceaiuri medicinale.
Măghiranul, benefic pentru stomac
Încă din Antichitate, măghiranul era cunoscut pentru proprietățile lui antiinflamatoare și era recomandat pentru bolile de stomac. Și în zilele noaste, el intră în componența ceaiurilor care calmează inflamația și durerile abdominale, flatulența, balonarea și refluxul gastric. Infuzia de măghiran poate fi consumată preventiv pentru a combate gastrita și ulcerul.
Măghiranul calmează durerile menstruale
Tot din timpuri vechi se știe că ceaiul de măghiran este de mare ajutor femeilor care se confruntă cu dureri menstruale. El calmează durerile și balonarea specifică acestei perioade, datorită proprietăților antiinflamatorii.
Uleiul de măghiran și el foarte bun pentru durerile menstruale, dar și pentru durerile articulare și reumatice. Iar cataplasmele calde cu frunze de măghiran ajută la calmarea durerile de oase și articulații.
Cum se folosește măghiranul în bucătărie
Aroma dulceagă, mentolată și parfumată a măghiranului se potrivește cu diverse cărnuri grase de oaie sau de vită, cu friptura de gâscă, la diverse preparate cu untură, cu carnea tocată, supă de cartofi, carne de pasăre, miel, iepure, vânat și porc.
În doze mici, măghiranul îmbunătățește gustul preparatelor cu legume la cuptor, cartofi prăjiți, iahnie de fasole, supă de roșii și leguminoase. Măghiranul se foloseşte atât verde cât şi uscat, ca o completare la sosuri și creme de brânză.
Sfaturi pentru folosirea măghiranului
Măghiranul nu trebuie gătit prea mult timp deoarece uleiurile esențiale se evaporă rapid și își pierde din intensitatea aromei.
Se recomandă să fie adăugat în preparate cu puțin timp înainte de a fi gata mâncarea.
Măghiranul uscat trebuie dozat cu moderație deoarece va domina rapid gustul celorlalte ingrediente. De aceea, se pune o cantitate foarte mică de măghiran la preparatele din legume și o cantitate puțin mai mare la cele din carne.
Este bine să folosești măghiran doar dacă îți place gustul de oregano. Sunt persoane care nu suportă un gust atât de aromat și mentolat, asftel că aroma de măghiran s-ar putea să le deranjeze.