Laptele condensat este fabricat din lapte de vacă gras printr-un proces de evaporare prin care este eliminat aproximativ 60% din volumul de apă. Laptele devine astfel mai concentrat în grăsimi și glucide și este o adevărată bombă calorică, dar este foarte bun pentru prăjituri. În plus, laptele condensat este îndulcit cu o concentrație mare de zahăr, ceea ce îi conferă textura vâscoasă, lipicioasă și cremoasă.
Ce valori nutritive are laptele condensat
Acest produs obținut din lapte și zahăr este plin de calorii. Cu toate acestea, este un produs util în industria dulciurilor, dar și în preparatele dulci de acasă.
O singură lingură de lapte condensat conține 60 de calorii, de aceea el trebuie folosit cu moderație, mai ales de către persoanele care au grijă de silueta lor.
O lingură de lapte condensat conține de asemenea și 2 g de grăsimi saturate care sunt nocive pentru circulație și inimă, de aceea laptele condensat îndulcit trebuie folosit cu moderație.
În ceea ce privește nutrienții valoroși, trebuie să menționăm că acest tip de lapte este bogat în calciu și anume o lingură de lapte condensat poate avea 54 mg de calciu. El mai conține și vitamina A precum și săruri de potasiu, magneziu și sodiu.
Cum se folosește laptele condensat
Multe gospodine amatoare de prăjituri folosesc laptele condensat pentru diverse creme, deoarece le dă un gust mult mai bun și le face mai catifelate. Este suficient să adaugi 3 – 4 linguri de lapte condensat la o cremă pentru un pandișpan sau pentru tort și gustul ei se schimbă.
Laptele praf mai este folosit pentru:
- Cafea și capuccino
- Frape
- Creme de vanilie
- Creme de caramel
- Creme de ciocolată
- Budinci din lapte
- Budinci de orez
- Umpluturi pentru tarte și plăcinte
- Topping pentru înghețată
- Topping pentru gogoși
- Dulce de leche
- Orez cu lapte
Cum poate fi păstrat laptele condensat
Laptele condensat se comercializează în cutii de tablă sau în cutii de carton plastifiate.
Ținând cont de faptul că este foarte concentrat în grăsimi și zahăr, laptele condensat se consumă moderat și se poate păstra timp de câteva luni, în ambalajul original, la frigider.
Pentru o perioadă mult mai lungă de timp poate fi congelat.
Dacă torni laptele condensat în tăvițe pentru gheață și îl ții la congelator, obții cubulețe concentrate care pot fi folosite vara la băuturile reci precum frape sau shake din ciocolată sau fructe.