Ibuprofenul este unul dintre medicamentele de bază folosite pentru a calma durerile și febra. El a fost inclus de Organizația Mondială a Sănătății pe lista medicamentelor antiinflamatorii esențiale și se poate cumpăra din farmacii fără rețetă.
Trei efecte majore
Așa cum mulți dintre noi știm deja, ibuprofenul este un antiinflamator din clasa medicamentelor nesteroidiene. El are trei efecte majore asupra organismului:
– efect antiinflamator: scade inflamația țesuturilor și ajută la calmarea durerilor de cap, a durerilor musculare, articulare sau gastrice;
– efect analgezic: calmează durerile slabe până la cele moderate spre acute;
– efect antipiretic: scade febra, combate frisoanele și reduce senzația de nas înfundat, ochi umflați și roșii și senzația de oboseală din timpul virozelor și a gripelor.
Când a fost descoperit ibuprofenul
Această substanță a fost descoperită în anul 1961 în timp ce se căuta o variantă de tratament fără substanțe cortico-steroidiene pentru artrita reumatoidă care este însoțită de dureri puternice și inflamații ale articulațiilor afectate.
Cum acționează ibuprofenul
Ibuprofenul împiedică organismul să producă o cantitate mare de prostaglandine atunci când te rănești, când organele sunt afectate de o boală, când vii în contact cu boli contagioase, virusuri și alți agenți patogeni.
Prostaglandinele sunt substanțe chimice naturale care sunt eliberate în organism în cazul în care acesta suferă. La eliberarea de prostaglandine, acestea fac nervii din apropiere foarte sensibili la durere. De asemenea, prostaglandinele duc la inflamarea țesuturilor.
Acesta este unul dintre motivele pentru care gâtul se inflamează când suferi de gripă și ți se înfundă nasul când ești răcită. Tot prostaglandinele sunt motivul pentru care glezna luxată se umflă, devine imobilă și foarte dureroasă, dacă te accidentezi sau calci strâmb.
Întrucât ibuprofenul blochează producția de prostaglandine, acesta acționează direct asupra sursei durerii și contribuie la calmarea durerii și la reducerea inflamației.
Ce afecțiuni pot fi tratate
Cu acest calmant și antiinflamator, destul de ușor de tolerat de majoritatea pacienților, pot fi tratate durerile și inflamațiile de intensitate medie, care apar din cauza mai multor afecțiuni:
- dismenoree (dureri menstruale)
- migrene
- cefalee
- dureri de dinți postoperatorii,
- spondiloză,
- osteoartrită,
- poliartrită reumatoidă,
- amigdalita,
- faringita şi durerile de gât,
- otita medie acută,
- sinovita la șold
- artrita juvenilă
- afectiuni degenerative si inflamatorii ale articulatiilor și coloanei vertebrale
- artrita psoriazică
- tendinite
- bursite
- radiculite
- inflamația țesuturilor în urma unor accidente sau loviri.
Cum se administrează: dozele recomandate
Un pacient adult poate lua o doză între 200 și 400 mg la fiecare 6 – 8 ore, în funcție de gravitatea durerilor.
Dozarea corectă a medicamentului se face în funcție de vârstă, greutate și severitatea durerilor. Doza optimă analgezică de ibuprofen, administrată pe cale orală, este de 10 mg/kg la fiecare 8 ore.
Astfel, doza recomandată în cazul adulţilor şi adolescenţilor este de 200 mg sau 400 mg ibuprofen, la interval de 6 până la 8 ore (până la maximum 1200 mg ibuprofen/zi), pentru ameliorarea durerilor și inflamațiilor minore, inclusiv dureri de cap, dureri musculare, dureri de dinți, febră, dureri de spate și dismenoree.
La copii doza recomandată de ibuprofen este de 5-10 mg/kg la fiecare 6 – 8 ore. Datorită eficacității și siguranței sale, ibuprofenul este singurul medicament ce poate fi utilizat pentru reducerea febrei şi durerii la copii şi bebeluşi cu vârste începând de la 3 luni, pentru aceștia fiind disponibile suspensiile orale și supozitoarele.
Contraindicații și efecte adverse
În general, ibuprofenul este un calmant ușor de tolerat, care își face efectul în 20 – cel mult 30 de minute după ce ai luat o pastilă. Cu toate acestea, și el are unele efecte adverse și contraindicații.
La unele persoane, care sunt nevoite să ia mai multe zile la rând ibuprofen, pot apărea probleme gastrice, dureri de stomac, senzație de reflux și vomă. Dar pot apărea și probleme cardiace sau renale.
În cazurile cele mai grave, ibuprofenul poate produce toxicitate gastrică şi complicații gastrointestinale, cum sunt hemoragiile gastrointestinale, ulcere, gastrite, perforații.
Utilizarea ibuprofenului în doze mari (2400 mg pe zi) poate fi asociată cu o uşoară creştere a riscului de apariţie a trombilor care pot favoriza un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral.
În doze mici (800-1200 mg/zi), administrate o zi sau două, ibuprofenul este un medicament sigur pentru pacienții care nu prezintă boli cronice grave, boli cardiace sau renale.
Precauții
Evită să iei ibuprofen dacă:
- medicamentul a expirat sau îl cumperi cu ambalajul deteriorat;
- dacă suferi de afecțiuni gastrice, hepatice sau renale;
- dacă suferiți de astm;
- dacă ai alergie la ibuprofen, acid acetilsalicilic (aspirină) sau alte medicamente antiinflamatoare.
- dacă ești însărcinată (strict interzis în ultimele 3 luni de sarcină)
- dacă depășești trei zile consecutiv, deoarece nu este indicat să iei prea multe zile la rând acest medicament.