Ce este homeschooling

Educația acasă (homeschooling) a apărut în Occident ca o reacție a familiilor nemulțumite de învățământul de masă, dar și de alternativele pe care le oferă învățământul particular. Din ce în ce mai multe vedete aleg să-și educe așa copiii, dar acest trend este urmat și de multe familii obișnuite.

De obicei, elevii sunt înscriși la școli ”umbrelă”. Acestea oferă servicii de educație la distanță, dar părinții sunt cei care se ocupă, în principal, de instruirea copiilor. Există și posibilitatea ca aceștia să angajeze tutori sau profesori pentru anumite materii sau să delege unei anumite persoane întreaga sarcină de a preda materiile. Unele familii își unesc eforturile și angajează un pedagog în acest scop. Astfel, rezolvă și problema socializării pentru că micuții învață alături de alți copii. În plus, costurile sunt mai mici, iar părinții pot continua să lucreze. Totuși, se îndepărtează de conceptul inițial, acela de a școli copiii acasă.

Citește și: Școala după criza COVID-19. Cum ar putea elevii să se întoarcă în bănci și să stea în clasă cu respectarea regulilor de distanțare

Alternativă la învățământul de masă

În România, există părinți care au optat exclusiv pentru homeschooling înainte de perioada de pandemie. În prezent, a devenit un curent din ce în ce mai popular. Pentru că nu toți se simt suficient de competenți sau au timp să stea acasă, s-au format grupuri de familii care angajează împreună un pedagog și închiriază un spațiu unde se vor desfășura activitățile didactice. Este ca un fel de școală privată, dar părinții au mai mult control asupra a ce se întâmplă în sala de curs.

Citește și: Cum îți pregătești copilul de școală în perioada pandemiei

Avantaje și dezavantaje pentru homeschooling

”Pentru ca experiența școlii de acasă să fie cât mai reușită, dedică timp pentru a acorda ajutor copilului. Urmărește instalarea unei rutine predictibile. Completează momentele petrecute în fața ecranelor cu unele de interacțiune sau joacă. Asigură-te de sănătatea ochilor săi. Am întâlnit în terapie micuți aduși pentru că refuzau să-și facă temele și somatizau prin dureri de cap și greață. În realitate însă, aveau probleme de natură oftalmologică.

Psihoterapeut Cristina Radulescu IonDacă optezi exclusiv pentru varianta homeschooling și pe viitor, înțelege faptul că are mare nevoie de interacțiune de tip față în față, nu doar de cursuri online. Personal, optez pentru învățământul clasic. Cadrul formal de școlarizare nu poate fi reprodus acasă. Căminul este locul în care îți permiți sa fii autentic, la școală exista un grad de autocenzură care ajută la educarea răbdării, a creșterii toleranței la frustrare, a interacțiunii optime cu profesorii etc.,” este de părere psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Sursa foto: 123rf.com