Originară din Cipru, brânza halloumi este un adevărat deliciu, mai ales vara când poate fi gătită la grătar alături de legume. Este o brânză sărată, ușor gumată, cu o consistență densă, care nu se topește când este gătită. De aceea, multe rețete cu halloumi indică pregătirea ei la grătar sau la tigaie.

Halloumi, substanțe nutritive

În mod tradițional, ciobanii din Cipru pregăteau brânza halloumi din lapte de oaie și de capră, pentru a obține o brânză mult mai densă. Se folosea cheag natural și mai multă sare decât la brânza obișnuită de capră.

Halloumi este cunoscută pentru textura ei plină, pentru gustul sărat, ușor picant și aromat, asemănător cu brânza de oaie. Combinația de lapte de oaie cu lapte de capră face ca această brânză să fie mult mai densă și totodată foarte nutritivă și sățioasă. În plus, ea are o textură ușor gumată și culoarea albă. Când este pregătită la grătar capătă o culoare mai galbenă.

Halloumi sau haloumi este bogată în calciu, sodiu și potasiu, conține mai multe grăsimi decât brânza de vacă (9 grame de grăsimi la porția de 100 gr de haloumi) și are un procent mai ridicat de proteine decât brânza de capră.

Cum se consumă și cum se gătește halloumi

Brânza de origine cipriotă a devenit tot mai cunoscută în Europa datorită gustului deosebit și datorită faptului că poate fi gătită ușor, fără să își piardă forma și consistența.

Datorită conținutului ridicat de proteine, această brânză înlocuiește cu succes carnea, mai ales pe timpul verii. Ea este prăjită sau coaptă la grătar și folosită în mod special pentru salatele de roșii și ardei, pentru sandviciuri sau pentru pizza.

Halloumi se taie cubulețe și se servește ca atare sau se poate prăji pentru a accentua gustul picant și sărat.

Feliile mai subțiri de haloumi se pot pregăti la grătar pentru sandviciuri și burgeri, fie vegetali, fie în combinație cu șuncă sau felii de carne.

Halloumi este delicioasă și dacă este dată pe răzătoare și este presărată pe pizza. Din cubulețe de halloumi se pot face și frigărui delicioase, în combinație cu felii de roșii, ardei gras și ciuperci albe.

Condimente și ingrediente cu care poți combina halloumi

Uleiul de măsline, oregano, piperul alb, sucul de lămâie sau frunzele de proaspete de cimbru se folosesc adesea în combinație cu halloumi, dar mai sunt și alte ingrediente care pun în valoare gustul acestei brânze.

Miere

Încearcă o salată inedită din cuburi de halloumi prăjite, unse cu miere, nuci, salată iceberg, frunze fragede de spanac și oțet balsamic. Mierea este o combinație excelentă cu halloumi. Dulceața mierii scoate în evidență gustul sărat al brânzei și aroma de nuci.

Mentă

În mod tradițional, ciobanii din Cipru foloseau frunze de mentă pentru a înveli bucățile de halloumi. Așa reușeau să dea o aromă plăcută brânzei și să o păstreze mai mult timp proaspătă. Pune frunzulițe de mentă în salatele de roșii, ardei și halloumi și vei vedea cât de răcoritoare și delicioase sunt pentru zilele de vară.

Pepene

Feliile de halloumi pregătite la grătar sau prăjite la tigaie pot fi consumate nu doar cu roșii, ci și cu pepeni, fie ei roșii sau galbeni. Gustul sărat al brânzei este ușor îndulcit de pepene, iar aroma de pepene iese mai bine în evidență cu gustul special de halloumi.

Rodie

Combinația dintre această brânză de origine cipriotă și rodiile suculente este foarte gustoasă și răcoritoare. Sucul din sâmburii bine copți de rodii merge de minune cu brânza sărată și o îndulcește.