Spre deosebire de smântâna lichidă care se obține doar din lapte, deci este de origine animală, frișca lichidă se poate obține atât din lapte, cât și din grăsimi vegetale. Așadar, frișca lichidă este de origine animală sau de origine vegetală și trebuie să citești cu atenție eticheta dacă ești în perioada postului, spre exemplu, și vrei să eviți lactatele și alimentele de dulce.

Calitatea unei friști lichide constă în conținutul de grăsime, prezența unor stabilizatori naturali și modul de omogenizare.

Frișca lichidă de origine animală este cu atât mai bună cu cât procentul de grăsime este mai ridicat (minim 30%). Acest lucru arată că frișca se va bate mai repede și va avea o textură catifelată și stabilă. În general, grăsimea din frișcă este parțial solidă la temperatura de 5oC, solidă la temperatura ambientală și lichidă la o temperatură de 37oC.

Cum se obține frișca lichidă

La fel ca smântâna pentru frișcă, frișca lichidă obținută din lapte conține zahăr și îndulcitori și are o concentrație de grăsime de minimum 30% – 38%. Cu cât este mai grasă, cu atât este mai stabilă și își păstrează mai bine consistența, când este folosită la diverse preparate dulci.

Frișca lichidă vegetală este obținută din diverse uleiuri hidrogenate (la fel ca margarina), așa cum este uleiul de palmier. Ea este o alternativă la produsele lactate, recomandată persoanelor care vor să evite colesterolul din lapte.

Frișca vegetală este mai ieftină, își păstrează mai bine textura aerată la temperaturi mai mari și se folosește intens în cofetării și în industria alimentară. Ea este o soluție bună pentru persoanele cu intoleranță la lactoză, dar care vor să folosească puțină frișcă la cafea, la înghețată sau să pregătească prăjituri fără lactoză și colesterol.

Cu toate acestea, grăsimile de origine vegetală nu sunt recomandate pentru consum frecvent, ele contribuind la acumularea de colesterol rău pe pereții arterelor. Frișca lichidă vegetală are anumite beneficii, dar trebuie consumată ocazional.

Frișca lichidă din lapte trebuie păstrată la rece, la frigider, pe când frișca lichidă vegetală poate fi păstrată și la temperatura camerei câteva zile, deoarece nu se alterează.

Cum poți pregăti rapid frișca lichidă și la ce o poți folosi

Vasul de mixer în care vei prepara frișca este bine să fie răcit în prealabil timp de două ore la frigider. Cu cât este mai rece și vasul și smântâna pentru frișcă, cu atât vei obține o frișcă mai pufoasă și mai bună. Tot ce mai ai de făcut este să mixezi frișca lichidă la viteză rapidă și vei obține o frișcă pufoasă, numai bună de ornat torturile, tartele de fructe, prăjiturile cu cremă, cafeaua sau salata de fructe.

Indiferent de originea ei, frișca lichidă este folosită pentru preparate dulci. O poți folosi drept ingredient de bază pentru diverse creme cu vanilie, cu ness, cu arome de fructe. În acest caz, frișca bine bătută se combină cu brânză dulce așa cum este mascarpone și se mixează la viteză medie pentru a obține o cremă fină.

Frișca lichidă, fără să fie mixată înainte, se poate încălzi la bain-marie, apoi se adaugă cubulețe de ciocolată neagră și se amestecă totul până se obține o cremă omogenă. Aceasta se lasă să se răcească, se pune la frigider două ore apoi se mixează rapid și se obține un mousse perfect de ciocolată amăruie.

Frișca lichidă se mai poate folosi în diverse cocktail-uri pretențioase, dar și în băuturile calde de iarnă care conțin puțin rom sau lichior de fructe.  

Trucuri utile pentru frișca lichidă

Cu cât este smântâna mai grasă, cu atât timpul de mixare pentru frișcă este mai redus.

Alege întotdeauna smântână dulce cu o grăsime de minimum 25 – 30%, smântână pentru frișcă sau frișcă lichidă din lapte dacă vrei să obții o frișcă delicioasă și pufoasă;

Frișca preparată trebuie ținută la frigider, la o temperatură medie de 3 – 4 grade Celsius pentru a-și păstra textura pufoasă;

Frișca sau prăjiturile ornate cu frișcă trebuie consumate cel mult în două zile de la preparare, pentru a te bucura de gustul ei proaspăt și dulce;

Preparatele cu frișcă trebuie acoperite sau păstrate la frigider departe de brânză, carne și alte alimente cu miros puternic; frișca atrage mirosurile din frigider și capătă o aromă neplăcută în timp.  

Frișca poate fi combinată cu diverse arome de vanilie, de citrice sau de lavandă, cu sosuri de ciocolată, de caramel sau cafea solubilă, cu nuci mărunțite sau cu unt pentru a obține diferite creme delicioase pentru prăjituri;

Frișca proaspătă se poate combina cu brânză dulce de vaci sau cu mascarpone pentru prăjituri de vară, fără coacere, precum tiramisu.

Frișca se poate combina și cu un iaurt cremos în stil grecesc pentru un sos delicios la salata de fructe sau pentru un tort ușor cu aromă de iaurt.