Cheratina este cea mai dură substanță pe care o produce organismul uman. Este o proteină foarte rezistentă, necesară pentru protecția pielii, a unghiilor și firelor de păr.

Bineînțeles, proteina nu este produsă doar de corpul uman. Această proteină se găsește în toate organismele vii, de aceea se poate extrage din țesuturile animale, din pielea sau copitele vitelor, spre exemplu. Cheratina folosită în produsele cosmetice de înfrumusețare se extrage de obicei din pene și lână.

Cheratina ne face unghiile și părul mai rezistente, mai lucioase și mai frumoase. Drept pentru care, cheratina a fost inclusă în diverse suplimente alimentare și tratamente de înfrumusețare cu efecte vizibile pe termen scurt.

Rol protector pentru organism

Cheratina, întâlnită adesea și sub forma împrumutată din limba engleză keratina, este o proteină fibroasă și dură, care constituie pricipalul suport pentru formarea unghiilor, pielii, firelor de păr și anumitor țesuturi din organism.

Cheratina are rol protector pentru celulele de la nivelul superior al pielii, pentru unghii și păr. Ea conferă rezistență și duritate ungiilor și părului. De asemenea, are rol de apărare a pielii față de razele ultraviolete nocive.

Spre exemplu, fibrele de cheratină mai subțiri și moi formează firele de păr. Un fir de păr conține 90% cheratină și restul apă, grăsimi și pigmenți. De asemenea, unghiile noastre conțin peste 95% cheratină, mai dură și mai rezistentă.

Curiozități despre cheratină

Cheratina nu se dizolvă în apă și nici în multe alți solvenți. Este una dintre cele mai rezistente substanțe care protejează organismul.

Cheratina sau keratina s-a dezvoltat în două tipuri: o cheratină mai puțin dură și elastică, precum cea din componența unghiilor, firelor de păr sau penelor, și cheratina foarte dură care formează ghearele și solzii în cazul păsărilor și reptilelor sau copitele și coarnele, în cazul vitelor.

Singura substanță biologică la fel de dură și la fel de rezistentă precum cheratina este chitina, care face parte din familia polizaharidelor și este asemănătoare cu celuloza.

Mătasea de paianjen este și ea formată din cheratină, dar a evoluat diferit față de cheratina care formează penele și ghearele păsărilor sau unghiile noastre.

Cum se folosește cheratina în tratamentele de frumusețe

Cheratina din care se fac tot felul de suplimente și produse cosmetice este obținută din penele și ghearele păsărilor sau din coarnele animalelor sacrificate.

Suplimentele cu cheratină din farmacii conțin mențiunea de keratina sau keratin și le poți folosi în cazul în care ai părul și unghiile degradate. Ține cont de faptul că trebuie să consulți medicul de familie sau un medic dermatolog înainte de a lua suplimente pe bază de cheratină, deoarece această substanță poate avea și consecințe nedorite.  

Șampoane și serumuri cu cheratină. Pentru frumusețea părului, pentru rezistență și un aspect lucios, se pot folosi serumuri, balsamuri și șampoane care conțin cheratină. Acestea vor avea un efect imediat, dar nu spectaculos. Cheratina poate face părul mai lucios, mai ușor de îngrijit, dar nu face minuni. Pentru un păr rezistent și sănătos este nevoie de o dietă adecvată bogată în vitamine și minerale necesare podoabei capilare.