Cine află că roșul vibrant pe care îl are carminul provine de la o insectă stă puțin pe gânduri dacă să mai folosească sau nu produsele cu acest ingredient.

Carminul este un pigment natural și se extrage din coșenile, mai bine spus din femelele din această specie. Insectele sunt uscate, zdrobite și apoi se extrage acidul carminic care are o culoare roșu închis. Pentru a produce doar 250 gr de pudră de carmin sunt necesare vreo 70.000 de insecte roșii.

Cât este de periculos carminul sau colorantul E120

coșenilele din care se extrage acidul carminic

Pe etichetele produselor care conțin carminul se pot citi mai multe nume date acestui colorant, în funcție de producător sau țara de origine. Carminul mai este numit cârmâz, roșu coșenilă, roșu natural 4 sau acid carminic.

Carminul a fost folosit din cele mai vechi timpuri în cosmeticele primite, pentru tatuaje și pentru vopsirea țesăturilor. Era larg folosit în America de Sud, în Egipt și apoi în întregul Imperiu Roman pentru frumoasele nuanțe de roșu care se puteau obține.

În zilele noastre, sunt zone unde se cultivă pe arii întinse cactușii preferați de coșenile pentru a se obține la scară industrială carminul. Acest colorant se folosește acum și în industria alimentară, nu doar în cosmetice sau industria textilă.

Carminul este recunoscut de Uniunea Europeană și FDA și nu este considerat un colorant toxic. Cu toate acestea, există studii care atrag atenția că acest colorant, sub numele de cod E120, ar declanșa iritații, reacții alergice și rinite mai ales în cazul copiilor.

În ce produse găsim azi carminul

Fiind un colorant natural destul de costisitor în comparație cu cei sintetici, carminul este folosit pe scară restrânsă de către producătorii din industria textilă.

Mult mai des se folosește pentru cosmetice precum rujurile roșii, fardurile de obraz, pudrele sau fardurile de pleoape. De asemenea, poate fi întâlnit în vopselurile de păr.

Carminul este folosit și în industria alimentară, în sucuri, jeleuri, bomboane, budinci, dulcețuri, înghețate, inclusiv în colorarea mezelurilor sau produselor din carne procesată.

Acest colorant nu este recomandat copiilor deoarece poate produce alergii. Iar, din anul 2012, a fost înlocuit la nivel european în medicamente cu un alt colorant natural roșu extras din plante.

Cu toate acestea, carminul nu prezintă niciun pericol pentru consumul uman, nu este toxic și, oricum, se folosește în cantități prea mici în produsele alimentare pentru a determina alergii sau dermatite supărătoare.