Caponata siciliană are câteva variante gustoase și poate fi preparată ușor din legumele cele mai savuroase ale toamnei. Este un ghiveci de legume foarte apreciat, care s-a răspândit în toată Italia și apoi în lume, fiind servit în multe restaurante cu specific mediteraneean și cu multe pretenții.

Oricât ar părea de simplă, caponata siciliană combină aromele unor legume populare cu uleiul de măsline și măslinele savuroase ale Italiei.

Ingredientele de bază

Bucătăresele din Sicilia au schimbat câteva ingrediente la caponata siciliană în funcție de gustul lor, astfel că nu există o singură rețetă tradițională. Unele au adăugat mentă, altele au adăugat ierburi aromatice, unele au adăugat semințe de pin, altele capere.

Dar ingredientele de bază au rămas neschimbate și anume:

  • vinetele,
  • ceapa,
  • uleiul de măsline,
  • tijele de țelină (apio),
  • roșiile,
  • măslinele.

Cum se preparară capotana siciliană

Caponata este un adevărat deliciu de vară sau de toamnă, un ghiveci exclusiv din legume, care poate fi servit atât cald, cât și rece. Poate fi o gustare consistentă, un aperitiv delicios pentru o cină sau garnitură pentru paste sau pentru carnea de pește ori de pui. De asemenea, este un preparat excelent pentru persoanele care țin post și care poate fi pregătit și iarna din vinetele păstrate la borcan.

Ingrediente necesare:

  • 3 vinete mari
  • 5 roșii mari decojite și pasate
  • 1 ceapă mare
  • 2 tije de țelină
  • 50 g de măsline negre sau verzi
  • ulei de măsline
  • Ulei de floarea soarelui pentru prăjit
  • Sare
  • Piper
  • Oțet din vin
  • Semințe de pin opțional

Mod de preparare

  1. Vinetele se decojesc, se spală și se taie rondele care se presară cu sare grunjoasă. Dacă este nevoie, se curăță semințele cu vârful cuțitului. Se lasă 30 de minute să se scurgă zeama amară, apoi se spală sub jet de apă rece și se lasă să se zvinte. Se taie cuburi mari și se prăjesc 2 – 3 minute în baie de ulei.
  2. Tijele de țelină se fierb în câteva clocote, apoi se lasă să se răcească și se taie cubulețe.
  3. Ceapa se mărunțește și se călește în ulei de floarea soarelui până devine ușor aurie, apoi se adaugă țelina și se lasă totul la prăjit câteva minute.
  4. Se adaugă apoi măslinele tăiate rondele și se mai lasă câteva minute la foc domol.
  5. Se adaugă roșiile pasate și un strop de zahăr, apoi 2 – 3 linguri de oțet și 2 linguri de ulei de măsline.
  6. Se lasă totul la fiert la foc domol câteva minute, apoi se adaugă vinetele prăjite anterior.
  7. Se potrivește gustul de sare și se adaugă câteva frunze de busuioc proaspăt.
  8. Opțional, se pot adăuga semințe de pin care se coc separat într-o tigaie fără grăsime.

Cum se servește caponata

Acest ghiveci aromat de legume, cu arome specifice din Sicilia și Italia, precum busuiocul, caperele sau semințele de pin, poate fi un aperitiv excelent, servit alături de un platou cu măsline și brânzeturi.

Caponata se servește rece în zilele calde de la sfârșitul verii, dar este mult mai savuroasă caldă. O poți servi alături de un pește alb pregătit la cuptor sau alături de piept de pui rumenit pe grătar sau alături de pulpe de pui pregătite la cuptor sau la grătar.

Caponata poate fi servită și cu un platou de mezeluri fine sau cu bucățele de cârnați prăjiți, cu pită subțire și crocantă sau cu pâine prăjită.  

În unele variante de caponata se adaugă capere pentru gustul lor sărat și amărui sau frunze de mentă, pentru o savoare proaspătă. Dar important este ca sosul acestui preparat să fie dulce-acrișor, drept pentru care oțetul și zahărul sunt nelipsite.

foto: Shutterstock